Island Mint

3. červenec 2023

Původně sólový projekt šneky fascinovaného snílka Matyáše Adámka, dnes plnohodnotná kapela rozkročená mezi Prahou a Berlínem. Island Mint nabízí extatický mix sunshine popu a garage rocku 60. let, odkazují ale i na devadesátkový shoegaze.

Písničkář Matyáš Adámek (někdejší frontman kapely Humdrum Lighthouse) se na pražské alternativní scéně pohybuje už několik let, přesto se prý sám moc jako hudebník necítí. Když dělá hudbu, je to pro něj spíše hra. Hravá je i celá debutová deska Island Mint nazvaná Irreality (2022), která vyšla dva roky od vydání EP Hazy Days. Právě po něm se k Matyášovi – díky jeho návykově eskapistické tvorbě – přidali spoluhráči Jakub Bolbol (Branko’s Bridge), Tomáš Kovařík (Caldera Band, Goldhorn), Honza Podskalský (Cold Meat Party), a Ondřej Lahoda (The Blue Igloo). Na Irreality nás Island Mint berou do surrealistické krajiny plné snů, různorodých pocitů, fascinujících zvuků a především všudypřítomných šneků. Skladby jako Music of the Spheres nebo Foam of Days zní díky hřejivému analogovému soundu jako koupel v oceánu dětské nostalgie. Přestože Island Mint fungují teprve dva roky, stihli odjet tour po Česku a Slovensku, zahrát na velkých festivalech a hlavně vydat přesvědčivý albový debut.

Island Mint

Songwriter Matyáš Adámek (former singer of Humdrum Lighthouse) appeared on Prague’s alternative scene a few years back but says he himself does not feel like a musician. When he makes music it feels more like a game to him. And Island Mint’s debut Irreality (2022), released two years after the Hazy Days EP, is as playful as it gets. Joined by Jakub Bolbol (Branko’s Bridge), Tomáš Kovařík (Caldera Band, Goldhorn), Honza Podskalský (Cold Meat Party) and Ondřej Lahoda (The Blue Igloo), Island Mint venture into a surreal universe full of dreams, feelings, fascinating sounds and also omnipresent snails. Songs like Music of the Spheres or Foam of Days have a warm analog sound, which feels like a swim in an ocean of nostalgia. Although Island Mint have been active only for two years, they’ve toured both Czech Republic and Slovakia and made it into the line-ups of major local festivals.

autoři: Filip Černý , Matěj Dvořák , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.