It’s Coming Rome! Memy z fotbalového Eura 2020 baví internet

19. červenec 2021
Fenomem

Fanouškům se už stýskalo po velkých sportovních turnajích. Právě skončené Euro 2020 ale ukázalo, že globální klání chyběla i tvůrcům memů. Během fotbalového šampionátu evropského kontinentu se za měsíc konání urodila spousta vtípků. Ten největší ale přineslo až finále, které se hrálo 11. července v londýnském Wembley. Jeho zdrojem je fotografie italského kapitána Chielliniho, který drží za dres anglického záložníka Saka pronikajícího do týlu soupeře.

Na sociálních sítích kolovaly i vtípky pohrávající si se sloganem neoficiální fotbalové hymny Anglie „It’s Coming Home“ změněným na „It’s Coming (to) Rome“, což odráží výsledek celého turnaje. Po sítích hojně trendovala i fotografie se vzkazem, že triumf Itálie je odvetou za to, že Angličané dávají ananas na pizzu. Ostatně populární byla i fotografie fanynky převlečené za pizzu a jejího přítele v kostýmu Super Maria.

Pizza a Mario meme

V jednom z největších memů ještě z průběhu Eura 2020 měl prsty český útočník Patrik Schick a jeho nádherný gól proti Skotsku. Když se skotský brankář David Marshall marně snažil chytit lob z půlky hřiště, vznikly z toho dva památné záběry hojně používané v memech. V jednom brankář letí vzduchem, v druhém je bezmocně zapletený do sítě. To si samozřejmě vysloužilo reference na Spidermana.

Euro 2020 meme

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jak fotbalový šampionát evropského kontinentu ovlivnil memovou kulturu. Před čím utíká záložník Saka? Co má společného Patrik Schick a Spiderman. Může za porážku Anglie ve finále turnaje to, že dávají na pizzu ananas? A co na to říká Super Mario?

Euro 2020 meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.