Já v březnu 2020 a já v březnu 2021. Rok s pandemií v memu

22. březen 2021
Fenomem

Memů o koronaviru jsme tady měli už několik a připomínali jsme si je i ve Fenomemu, ale po roce od vypuknutí epidemie je čím dál těžší se vtipům na toto téma smát. Nemoc zabila na celém světě dva a půl milionu lidí a účet ještě rozhodně není uzavřený. Aktuální mem „já v březnu 2020 vs. já v březnu 2021“ nabízí tak trochu smích skrz slzy.

Template tvoří dva obrázky, na tom vlevo je obyčejně nějaký herec či herečka jaksi v čistém, upraveném a vyrovnaném stavu, na tom druhém naopak těsně před kolapsem – třeba Willem Dafoe jako námořník-švihák v Životě pod vodou a vedle něj zarostlá troska z Majáku. Pak je tu třeba Baby Yoda jako březen loňského roku a na druhém vrásčitý starý Yoda zachycující současný stav.

Samozřejmě že za tímto memem je lidská potřeba postěžovat si a získat soucit kamarádů, zároveň ale také snaha zkusit najít alespoň špetku humoru v temné situaci. Teď nám pokračující očkování a rozvolňování v méně postižených zemích dává alespoň nějakou naději, že současný stav v dohledné době skončí. Tak doufejme, že tento mem nebude mít další pokračování s březnem 2022.

Poslechněte si nejnovější vydání rubriky Fenomem a zjistíte, který mem nejvýstižněji zachytil naši náladu po roce pandemie. Proč náš stav v březnu 2021 nejlépe ukazují zubožení hrdinové filmů Trosečník a Maják a proč je nám podobnější mistr Yoda než Baby Yoda?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.