Jak moc řečnil Speech?

13. listopad 2006

Kapelu Arrested Development, která předvede svoji show v Abatonu už dnes, jsme zastihli minulý týden na cestě ze Španělska do Mnichova. Ačkoliv byl signál opravdu nekvalitní a na povídání jsme měli pohých patnáct minut, je výsledek určitě zajímavý. V článku najdete přepis celého rozhovoru a můžete si poslechnout i tří minutový výtah nejdůležitějšího. POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s frontmanem Speechem

Wave: Pamatuješ si na váš první koncert v Praze?

Speech: Už je to dlouho. Nejúžasnější publikum, jaké jsem kdy viděl.

Wave: Těšíš se na pondělní vystoupení, chystáte něco speciálního?

Speech: Rozhodně se na to těším. Prohlížel jsem si fotky, které jsem tam posledně udělal. Uviděl jsem tehdejší publikum a potěšilo, povzbudilo mě to. Nemůžu se dočkat, až se k vám vrátím. Určitě nějaké překvapení bude. Jaké, to ti neřeknu. Lidi ale hlavně uslyší nové album, to je důležité.

Wave:Vaše předchozí album jste vydali pouze v Evropě, Asii a Austrálii. Jak je to s poslední deskou.

Speech: Sice the Last time jsme se rozhodli vydat po celém světě.

Wave: Co je hlavním tématem vašeho nového alba Sice the Last Time.

Speech: Je to hudba, která lidi pozvedne. Chci aby naše muzika lidi donutila zamyslet se nad daným tématem. Nenechat ho jen proplout kolem. Jedním takovým jsou sociální problémy černé populace, nejen její, ale celé společnosti. Nechci upozorňovat jen na hip-hopovou komunitu. Lidé se zabíjejí. Firmy se spojují a jde jim o výdělek, ne o muziku. Tohle album je hlasem proti tomu všemu. Je to velmi aktuální deska.

00465387.jpeg

Wave: Popiš mi vaši muziku.

Speech: Naše muzika je především živá. Je to mix mezi hip-hopem, soulem, jazzem a klasickou africkou hudbou.

Wave: Jak dlouho už hrajete?

Speech: Jsme na scéně už sedmnáctý rok.

Wave: Za tu dobu jsi měl možnost vidět vývoj hip-hopu kolem tebe po celé planetě.

Speech: .Myslím si, že vývoj hip-hopu je neuvěřitelný. Jako žánr získal moc a je populární po celém světě. Na druhou stranu tím ztratil původní kouzlo. Teď už neuslyšíš všechny jeho směry, jako to bylo v devadesátých letech. Dostane se jich k tobě jen pár, což je škoda.

Wave: Který z vašich songů je tvoje nejoblíbenějš?

Speech: Nejoblíbenější je pecka Tennessee.

Wave: A jaké album?

Speech: Myslím, že naše prvotina, Three years, five month and two days the life of.

Wave: Proč zrovna tahle?

Speech: Je to naše první album. Je to deska o mě, reprezentuje vítězství mého života. Vyrovnal jsem se se smrtí bratra i babičky. Byl jsem prvním z našeho města a z mojí genrace, kdo vydával u major labelu. To jsou důvody, proč je pro mě tahle deska tak důležitá.

Wave: Máte po těch letech ještě energii na koncerty?

Speech: Myslím, že máme víc energie! Jsme nadšeni z každého koncertu a publikum vidí lepší show než když jsme začínali.

Wave: Během let se složení kapely hodně měnilo. Ty si jediný, který v Arrested Development působí od samého začátku. Myslíš, že jste stále Arrested Development?

Speech: Máme osm členů. Čtyři z nich už jsou v kapele více než 10 let, jen to veřejnost neví. Já se necítím jako leader kapely a vlastně... my ani nejsme kapela (smích).

Wave: Je těžké zkoordinovat osmičlenný band?

Speech: (smích) Jistě že je. Už dva lidi se někdy těžko dohodnou. Co teprve osm! Jsme spolu dlouho, takže rámcově víme, jak na to, ale rozhodně je to dřina.

Wave: Pohybuješ se po celé planetě. Posloucháš hudbu interpretů země, ve které zrovna vystupujete?

Speech: Jasně, snažíme se o to. Slyšíme minimálně ty, co nám předskakují nebo nějak podporují. Čas od času nám někdo přinese nějaké CD a často posloucháme domácí rádio, takže i tam slyšíme místní hudbu.

Wave: Které kapely tě něčím zaujaly?

Speech: Je jich hodně. Se spoustou z nich i spolupracuju. Teď naposled třeba s raperem jménem TY, ten je z Velké Británie. Podílím se na jeho nové desce a myslím, že je skvělej. Spolupracoval jsem se zpěvačkou Zap Mama z Belgie a ještě s One Giant Leap z Velké Británie jsem měl před nedávnem co dočinění.

Wave: Jaké máte plány do buducna?

Speech: Tak teď jsme na světovém turné s deskou Since the Last Time v Evropě. Zhruba za měsíc zamíříme do Austrálie, Japonska, Ameriky a dokonce do Afriky. Až se vrátíme domů (do Atlanty - poz. autora) začnema zpracovávat nový materiál.

Wave: A kdy myslíš, že vydáte další album?

Speech: Nemáme plán, kdy album vydáme. Zatím o tom nepřemýšlíme, Sice The Last Time je tu chvíli, tak proč uvažovat o další desce? Teď se soustředíme na turné, na nic jiného.

Wave: Kde bereš inspiraci pro tvorbu nových věcí?

Speech: Moje inspirace je všude kolem mě. Nejčastěji jsou to lidé, jejich příběhy, ale taky předměty, které každý den vidím. Píšu o věcech, které zažívám, které si myslím, že jsou důležité pro naši komunitu, a o kterých chci, aby se mluvilo. Je spousta inspirace tady všude.

00466085.jpeg
autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.