Jak se žije s HIV?

11. březen 2011

„Když se člověk dozví, že je HIV pozitivní, zpravidla prožívá šok, zděšení. Asi po měsíci už se může začít cítit o něco lépe. Důležité je tuto diagnózu sdělovat citlivě a pravdivě. A také vysvětlit, jaké jsou možnosti současné léčby,“ popisuje začátek života s HIV primář a zástupce přednosty Sexuologického ústavu a předseda České společnosti AIDS pomoc, MUDr. Ivo Procházka, CSc.

Statistiky, které uvádí na svých stránkách Česká společnost AIDS pomoc hovoří o 1 522 HIV pozitivních a 321 nemocných AIDS v roce 2010. Reálná čísla jsou podle odhadů asi o 30 % vyšší, ovšem právě těch 30 % jsou lidé, kteří o své nemoci nevědí a jsou pak původci asi 60 % nových přenosů. Nejčastějším způsobem přenosu už není nechráněný sex s náhodným partnerem, ale (zejména s ohledem na předchozí údaje) nechráněný sex se stálým partnerem, který o své nemoci neví. Diagnóza HIV už nemusí být nutně rozsudkem smrti, jak tomu bývalo dříve. Ovšem přijmout ji do svého života a žít tak, abychom žili co nejdéle co nejkvalitnější život, není snadné.

MUDr. Ivo Procházka, CSc.
Primář a zástupce přednosty Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, předseda České společnosti AIDS pomoc, psychiatr AIDS centra FN Na Bulovce.

Literatura k tématu:
Weiss, P. a kol.: Sexuologie

Odkazy
Česká společnost AIDS pomoc
AIDS Centrum FN Na Bulovce

Národní program boje proti AIDS v ČR
www.hiv.cz

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.