Jak šetřit pitnou vodu? Podívejte se na praktické tipy, jak využívat dešťovku nebo vodu z koupelen

28. srpen 2019

Kratší sprchování nebo vypnutý kohoutek při čištění zubů samy o sobě klimatickou krizi neodvrátí, k tomu jsou potřeba hlavně systémové změny. Šetřit vodou ale smysl má, přinejmenším vašemu nejbližšímu okolí to určitě prospěje. Máme pro vás tři tipy, jak ušetřit vodu nejen v domácnosti, ale třeba i v celém bytovém domě nebo v komunitním prostoru.

Iniciativa Kbelík vody sice vznikla teprve před pár měsíci, na Facebooku ji už ale sleduje několik tisíc lidí. Nabádá totiž k úplně jednoduchým činnostem, které zvládne každý. Stačí například vodu při umývání rukou nebo zeleniny v kuchyni nenechat odtékat, ale zachytit ji a později pak používat třeba na zalévání. „Nezdá se to, ale jen při běžném oplachování odtečou zbytečně litry vody,“ upozorňuje jedna ze zakladatelek Jana Girgašová. Takto zachycené vody je jen z jedné domácnosti za den tolik, že vystačí nejen na domácí květenu, ale i na veřejnou zeleň, která hlavně v létě trpí nedostatkem vláhy. Stromu před domem ale moc nepomůžete, když ho budete zalévat malou konvičkou, proto na profilu Kbelíku najdete i rady, jak se o zeleň starat.

Čím dál více se také debatuje o využívání dešťové vody. Jednou z možností je svádět ze střech vodu do nádrže. Svádět vodu z okapů jde u malého rodinného domku i u velkého bytového domu, podobně jako to dělají v centru osobního rozvoje Prostor 8 na Vinohradech. „Jde o standardní plastový kontejner o objemu 1 000 litrů, který se používá třeba v potravinářství,“ vysvětluje Martin Švihla, který společně se svou ženou Vandou centrum vede. Podle Švihly je velmi jednoduché sehnat třeba i použitou nádrž za jeden nebo dva tisíce korun. Pokud budete mít nádobu jen tak volně postavenou, zvládnete si ji připojit pravděpodobně sami. V případě, že ji budete chtít například zahloubit, je lepší se domluvit s odborníky, doporučují ze své vlastní zkušenosti Švihlovi. „Samozřejmostí by mělo být domluvit se s majiteli okapů,“ upozorňují.

Dvorek Prostoru 8

Jak zamezit plýtvání pitné vody, úspěšně vyřešili obyvatelé jednoho panelového domu v Jiříkově u Rumburku. Instalovali si ve sklepě čističku na šedou vodu, tedy vodu z koupelen a praček. Přefiltrovaná voda se pak druhými rozvody vhání zpět do domu a využívá se na splachování. „Denně dům vyprodukuje asi 1 400 litrů šedé vody, spotřeba je asi 1 000 litrů, takže všechnu vodu, kterou tady vyčistíme, znovu použijeme,“ říká Jan Honzík, správce bytové samosprávy a iniciátor projektu. „Bylo nám hloupé splachovat pitnou vodou, když je jí nedostatek,“ vysvětluje svoji motivaci. Čistička se obyvatelům vyplatí i finančně, celý dům takto ušetří asi 40 tisíc korun ročně. Podle Honzíka je jejich dům zatím asi jediný bytový dům s takovýmto zařízením v republice. Zájem prý ale projevuje čím dál více majitelů a družstev. V brzké době se mají k čističce připojit i sousední panelové domy. Jiříkovské sídliště v jednom z nejzapadlejších koutů Čech tak možná bud jedním z nejprogresivnějších v zemi, aspoň co se hospodaření s vodou týče.

Je vhodné zalévat květiny a zeleň vodou s ekologickými mycími prostředky? K čemu lze využívat dešťovou vodu a kdo vám může na nádrž finančně přispět? Kolik stojí pořízení čističky šedé vody pro bytový dům, můžete na ni čerpat dotace a proč je výhodnější než odchytávání dešťovky? Poslechněte si audio s praktickými radami.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.