Jak učí umění Michal Pěchouček

9. květen 2013

Jsme právě uprostřed Týdne s Universem, pořadem Radia Wave o studentech. Umělce, kurátora a pedagoga Michala Pěchoučka jsme proto pozvali k rozhovoru o tom, jak se učí umění. Kde se umělec může nejvíc naučit a od koho se nejvíc naučil on sám? S jakým přístupem začal vyučovat umělce a laiky a jak se od té doby změnil jeho pohled na věc?

Michal Pěchouček je český výtvarný umělec. Narodil se na začátku sedmdesátých let, v devadesátých letech vystudoval Výtvarnou školu Václava Hollara a Akademii výtvarných umění. Jeho práce zahrnuje více žánrů, mimo jiné malbu, video, fotografie nebo instalace.

Mladí studující umělci často oslovují Michala Pěchoučka ke konzultacím a spolupráci. Kromě pedagogického působení se věnuje kurátorování výstav a v poslední době čím dál tím častěji i divadlu. Podílí se na aktivitách Studia Hrdinů, galerie 35m2 a dalších kulturních institucí. V roce 2003 dostal cenu Jindřicha Chalupeckého. Poslechněte si, kteří profesoři ho jako studenta nejvíc ovlivnili a jak tuhle zkušenost převádí do vlastní praxe.

Spustit audio