Jak zachránit otloukánky kultury?

4. březen 2014

Stav financí proudících z rozpočtu Ministerstva kultury ČR na tzv. živou kulturu patří mezi témata, která v českém prostředí rezonují zvláště v posledních měsících. Na podzim roku 2012 se rezort kultury dočkal kritiky od příznivců časopisu Ateliér, kterému hrozil zánik.

Nedávno se objevila iniciativa Zachraňte kulturu 2013, která volá mimo jiné po navýšení prostředků na živou kulturu, otevřenější komunikaci ze strany rezortu a po veřejné diskusi nad otázkou financování kultury v ČR. O tématu přišli do studia RW hovořit mluvčí MK Markéta Ševčíková a iniciátor petice Zachraňte kulturu 2013 Jan Bělíček z kulturního čtrnáctideníku A2.

Přestože ministerstvo vydalo v noci ze středy na čtvrtek prohlášení, že se mu podařilo navýšit finance na částku z roku 2012, na demonstraci to nic nemění. Hlavním důvodem je snaha upozornit na konstantní problém přehlížení grantových projektů. Bělíček i Ševčíková se shodli, že každoroční ohrožení existence kulturních časopisů a dalších projektů, které ministerstvo klasifikuje jako tzv. nenárokové, se musí definitivně vyřešit. Česká republika podle obou hostů potřebuje lepší oporu kultury v legislativě. Jan Bělíček poukázal, že u nás například chybí zákon o mecenášství, který by usnadnil financování z jiných než státních prostředků. Bělíček ale odpovídal i na otázku, proč se kulturní časopisy nejsou schopné uživit v tržním prostředí.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio