Jak zvládnout rozvodové konflikty. Může mediace předejít traumatům z vleklých rozvodových bojů?

12. duben 2019

Ačkoliv je rozvod primárně vnímán jako rozchod dvou partnerů, v důsledku jde o situaci, která může nejen rozbít celý rodinný systém, ale způsobit také velká traumata partnerům i jejich dětem. Není neobvyklé, že se tyto děti po letech objevují v terapii a dopady rozvodu rodičů řeší.

Pokud není možné se v páru v klidu dohodnout na tom, jak bude život rodiny vypadat po rozvodu, je možné vyhledat mediátora, který s tím může pomoct. „Mediace je dobrovolné setkání dvou znesvářených stran na neutrálním území, kde se obě strany snaží za pomoci mediátora, vyjednavače, své konflikty vyřešit a přeuspořádat vztahy,“ vysvětluje mediátorka Kateřina Bělková v Diagnóze F. Dostat obě strany konfliktu do jednoho prostoru a získat je pro spolupráci však nebývá snadné.

Kateřina Bělková

Soudy řeší v kontextu rozvodů většinou svěření dětí do péče, výši výživného a majetková vyrovnání. V mediaci je však témat mnohem víc. „Když se rodiče rozvádějí, mění se toho hrozně moc, rozpojuje se spousta věcí, něco se prodává, umořuje, střídá, něčeho se je potřeba zbavit nebo naopak je třeba něco nebo někoho přibrat, řeší se, jestli bude dítě vegetarián nebo třeba křesťan. Je to celé velká zátěž na organizaci, na psychiku, na komunikaci, na právní řešení. A ti partneři toho často nejsou schopni právě kvůli spoustě těžkých, zlých emocí, které prožívají,“ popisuje Bělková zkušenosti ze své praxe.

Rozvádějící se partneři potřebují přeuspořádat svá teritoria a mezi nimi se nějak podělit o péči o děti. Mění se rozložení jejich rolí, a zatímco dříve se byli schopni domluvit, teď už spolu nemluví a hájí každý své zájmy, což situaci komplikuje.

Jakého stigmatu se bojíme v souvislosti s rozvodem? Co pomáhá zmírnit odpor ke spolupráci a vyřešit konflikt? Jak se zachází v mediaci s nepředvídatelným průběhem duševních nemocí? A kde v tom všem hledat děti? Poslechněte si rozhovor s mediátorkou Kateřinou Bělkovou v Diagnóze F.

Literatura k tématu:

Šišková, T.: Průvodce rodinou mediací

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio