Jaká dramata najdete online? Maturitní klasiky jsme probrali s ředitelem Dramoxu

30. březen 2023

Výběr četby k maturitě musí obsahovat minimálně dvě dramatická díla. Jak si jejich četbu zpříjemnit? Do Studovny jsme si pozvali Martina Zavadila, ředitele Dramoxu, ve kterém najdete záznamy z nejrůznějších divadelních představeních. Probrali jsme s ním zajímavosti o Maryše, Hamletovi a dalších klasikách, které se u maturity pravidelně objevují.

„V kategorii Dramox pro školy máme všechno, co je spojené s doporučenou četbou nebo s divadelními hrami a autory, kteří se objevují u maturitních otázek,” říká její ředitel Martin Zavadil. „Určitě i vzhledem k tomu, co jsme prožili za poslední dva roky, doporučuju si přečíst a podívat se na Bílou nemoc od Karla Čapka. Romantičtější duše určitě neudělají chybu se Cyranem. Pokud byste chtěli mít celého Shakespeara v absolutně zrychleném tempu, máme u nás i Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách,” dodává.

Bude mi k maturitě stačit hru pouze zhlédnout? „Pokud to chcete použít čistě jenom na to, abyste dokázali odříkat tu maturitní otázku, tak vás to může občas lehce nachytat, ale ten základní důvod, proč to ten autor napsal, je většinou stále tam,” říká Zavadil k tomu, jaké mohou být rozdíly mezi předlohou a někdy i moderně pojatou divadelní adaptací. „To nejsilnější z mého pohledu na tragédii Maryši je to, že ve chvíli kdy ji bratři Mrštíkové psali a kdy se hrála po celém Česku v každé větší vesnici, tak jste měli skoro stoprocentní jistotu, že v hledišti sedí taková Maryša, kterou donutili ke sňatku,” uvádí jako příklad.

Poslechněte si celý díl Studovny o dramatických dílech s Martinem Zavadilem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.