Jan Kára: Šel jsem pěšky z Nymburka na Gibraltar

27. říjen 2013

Honza Kára ušel pěšky za 80 dní 3000 km z Nymburka přes Německo, Rakousko, Lichtenštejnsko, Švýcarsko, Francii, Andorru a Španělsko až na vrchol hory The Rock of Gibraltar.

Honza vyrazil z Nymburka 27. června a na Gibraltar došel 14. září. Denní limit si stanovil na 35 km a později ho zvednul na 37 km. Jednou ho ale přešvihnul skoro dvojnásobně a ušel skoro 63 km. Nohy ho prý po nějaké době na cestě už vůbec nebolely. Honza nešel v bytelných pohorkách, ale v lehkých běžeckých botách, které několikrát (v závěru cesty i několikrát denně) opravoval, protože chtěl akci zvládnout v jediném páru bot. Nenesl s sebou ani stan, aby se nevláčel s příliš velkou zátěží.

Spal například v kostele, nákupním centru i na dětském hřišti. Vyhýbal se velkým městům, jejichž rozsáhlá předměstí jsou pro chodce nepříjemná a nejsou zahrnutá v městských mapách, rozdávaných v infocentrech. Cestou si prý užíval hudbu při nakupování v obchodech :-) i podporu fanoušků na své facebookové stránce https://www.facebook.com/PeskyNaGibraltar. Na cestě utratil 20 510 Kč a za cestu domů pak 4 925 Kč.

Co Honzu k cestě z Nymburka na Gibraltar vedlo? Na jakých nejbizarnějších místech spal? Měla jeho cesta poutnický rozměr? A jak ji prožíval? Na neobvyklou cestu jsme se ho vyptali v nedělním cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave Casablanca. Poslechněte si záznam vysílání a podívejte se taky na fotky!

Chcete Honzu následovat a vydat se na zajímavou dlouho cestu pěšky? Podívejte se na chodecké a poutnické rady v „manuálu“ na stránkách borec.svambor.cz.

Facebook Casablanky https://www.facebook.com/casablanca.radiowave

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.