Jason Bourne naštěstí stále neví, kým je

30. červenec 2016

Po osmileté pauze se vrací ten, jehož jméno znáte. Ačkoli už nemusí řešit záhadnou ztrátu paměti, svět kolem něj není o nic bezpečnější a přehlednější. A David Webb alias Jason Bourne stále netuší, kde je jeho místo.

Nemá cenu vést dlouhé diskuze o tom, co stojí za kultem druhého nejvýznamnějšího filmového hrdiny s iniciálami JB. Film Agent bez minulosti přinesl atraktivní příběh muže, který se probudí a neví, kým je, přesto sám sebe neustále překvapuje nadlidskou odolností, vynalézavostí a smrtícími dovednostmi. Byl to ale až příchod režiséra Paula Greengrasse, který druhý a třetí díl povýšil na stylovou orgii dynamiky a účelného vypravěčství. Pokus provozovat bourneovskou franšízu bez Bournea dopadl rozpačitě a volání fanoušků po návratu dua Greengrass–Damon neustávalo.

Bourneův dar i prokletí

Přesto reakce na nový film naznačují, že sen se mnohým rozhodně nesplnil. Převažuje žehrání na chabou motivaci k návratu i opakované zdůrazňování, že všechen ten kinetický nářez už tu prostě byl. Tvůrci mají tu nevýhodu, že překračují stín jednoho z nejlepších thrillerů všech dob, kterým bezesporu bylo Bourneovo ultimátum. I když čtvrtý díl s lakonickým titulem Jason Bourne rozhodně svého předchůdce nevytlačí z paměti, má dostatek munice prostřílet z průměru.

03676914.png

Předně – důvod k návratu není zdaleka tak chabý, jak mnozí tvrdí. Greengrass, jeho střihač a spoluscenárista Christopher Rouse nadále rozvíjí motiv Bourneovy identity. Jason už sice ví, kým je, ale život mu to neusnadňuje, protože v něm stále převažuje vypěstovaná totožnost elitního zabijáka a tajné zbraně CIA. Zpátky do špionážní hry se dostává víceméně proti své vůli. Protlouká se jako ilegální zápasník a z letargie špinavých ringů ho vytrhne bývalá kolegyně Nicky, která mu prozradí, že ilegální experimenty ve vedení CIA neskončily.

Odtud už všechno dobře známe. Paul Greengrass zahajuje frenetické skákání po glóbusu a zuřivý dopředivý pohyb, který přibrzdí jen ve chvíli, kdy je třeba rozmístit postavy na složité šachovnici a vybudovat napětí před dramatickým střetem, obvykle zasazeným do rušného městského prostředí. V tom je Brit unikát – režírující geometr, který nepochopitelně precizně ovládá obří sety a diváka zahlcuje sledem fragmentů a dravých záběrů. Dokonale kontrolovaná tříšť dějů, vypravěčský motor vyšroubovaný do nejvyšších otáček, přímé vstřikování adrenalinu. Jason Bourne je v akčních sekvencích stále královskou porcí zábavy a prvotřídně synchronizované filmařiny.

Brilantně gradované scény z Athén či Las Vegas svou drtivou fyzickou silou bez problémů zamačkávají do země obří digitální sety a průlety virtuálních kamer, které známe ze superhrdinských blockbusterů. Greengrass káže evangelium jisker, krouceného plechu a zešedlého vizuálu, který ale v žádném případě nepůsobí ošuntěle. Pokud někdo našel spojnici mezi artovým filmem a vysokorozpočtovou zábavou, je to právě on.

Geopolitická šablona

To, co Jasona Bournea táhne k zemi, není řemeslná stránka, není to Matt Damon, jehož výkon je stále dostatečně sugestivní. Čtvrtý díl postrádá vypravěčskou eleganci a účelnost, která charakterizovala předchozí dvojici pokračování. Je tu náhle příliš mnoho přibližností, shod okolností i konstruktů (linie s vrahem Jasonova otce), které v intervalech mezi akčními sekvencemi rušivě trčí.

Naštěstí film disponuje silným castem, kterému překvapivě nedominuje charismatik Vincent Cassel, dokonce ani neodolatelné vrásky patriarchy Tommyho Lee Jonese, ale inteligentní sex-appeal dánské herečky Alicie Vikander. Její IT génius / ambiciózní a nečitelná technokratka tvoří skvělý protipól „dělníkovi z terénu“ Bourneovi, zároveň celkem bezbolestně dokumentuje vrůstání technologií do reality.

03676915.png

Další snahy tvůrců pracovat s aktuálními tématy už bohužel tak hladce nevychází. Linie s intervencemi státu do soukromí občanů a zneužívání sociálních sítí ke sledování působí na Greengrassovy poměry nezvykle ploše a didakticky, jako by si scenáristé jen mechanicky odškrtávali seznam témat, která je třeba zmínit. Hlášky jako „Může to být větší než Snowden“ působí spíš prázdně, než aby umocňovaly vibraci špionážní roviny, která se v jádru podřizuje potřebě navést do kolizního kurzu několik postav a nechat je vyřídit si spektakulárně účty.

Silou Jasona Bournea ale není (a nikdy nebyl) kritický přesah ani komplexní geopolitický komentář. Silou agenta bez identity je i nadále práce v terénu, pot, krev, rány pěstí, honičky, úskoky. Svět se od závěru trilogie stal ještě komplikovanějším místem, ale Bourne si stojí pevně za svým. Nehodlám ho za to odsoudit. Konec konců, jestli Jason někdy nějakou identitu měl, tvrdohlavost a neústupnost byly jejími hlavními rysy.

Hodnocení: 75 %

Jason Bourne
Paul Greengrass, USA, 2016, 123 minut

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.