„Je mi dvanáct a ujel mi vlak.“ V životech dětí je čím dál víc depresí, úzkostí a paniky

7. září 2022

„Duševní onemocnění se často projeví kolem třetího roku života. Ale už třeba v roce, kdy se dítě začíná socializovat, můžeme nějaké jeho projevy rozpoznat,“ říká dětská psychiatrička Lucia Vašková.

Má dítě duševní problémy, nebo je prostě jen jiné? „Každý je svůj. Problém bych viděla v tom, kdy dítě nestačí na to, co by mělo běžně zvládat, kdy se nedokáže s něčím obvyklým vypořádat, třeba se špatnou známkou. Zpozorněla bych, když přijde strach z běžných situací,“ říká Vašková.

Lucia Vašková

Odbornice upozorňuje, že věk 13-17 let bývá pro správnou diagnostiku duševního onemocnění nejtěžší. „Do svého pokoje se před rodiči v určitém věku zavírá každý. Ale všímala bych si dalších věcí – tráví s námi večer? Chodívalo ven s kamarády, ale teď nechodí? Ztrácí zájem?“ vyjmenovává.

Ve své praxi se Vašková setkává čím dál častěji s dětmi, které nemají smysl života a které mají pocit, že jim ujel vlak. „Cítí se méněcenné ve společnosti, neustále se utvrzují v tom, že nezvládají běžný život. Pokud jsou v tomhle začarovaném kruhu, je na řadě medikace, spolu s terapií. Čím dřív, tím líp,“ dodává psychiatrička.

Jak probíhá medikace dětí? Co u malých dětí signalizuje časté bolení bříška? Jak se duševní onemocnění projevuje u malých dětí a jak u starších? Poslechněte si Houpačky s Luciou Vaškovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka