Jeffrey Lee Pierce v Desce týdne: sám sobě bestií

25. leden 2010

Deskou tohoto týdne na Radiu Wave je koncepční album We Are Only Riders, které je poctou již nežijícímu písničkáři Jeffrey Lee Pierceovi. Ten se už v uplynulých dekádách významně zapsal do historie americké hudby. Jeho profil, který zohledňuje mimo jiné Piercovu schopnost neohroženě přecházet mezi více i méně tradičními žánry, pro vás připravil Aleš Stuchlý.

Jeden z nejnadanějších amerických písničkářů 80. a 90.let Jeffrey Lee Pierce (1958 - 1996), dnes už kultovní osobnost s adekvátně sebedestruktivním přístupem k životu, si punkovou estetiku zamiloval už ve svých jinošských letech. Coby přispěvatel punkových magazínů typu losangeleského Slash a hlava fanklubu skupiny Blondie, si už v roce 1979 - tedy ve svých jednadvaceti letech - troufl založit svojí vlastní kapelu: z původních Creeping Ritual vykrystalizovala jedna z prvních psychobilly formací v historii, slavný The Gun Club.

Pierce, tehdy klíčová figura na hollywoodské hudební scéně a čelný představitel tzv. newyorského hnutí No Wave, byl fascinován prolnutím punkových kořenů s prvky reggae a blues i komplexností a histriónstvím glam rocku. Přínosem jeho kapely Gun Club tak spočíval především v náhledu na punkovou tradici v kontextu historie americké hudby. Formace, zběsile mixujcí hardcore-punkový nápřah s postupy psychobilly a country, navíc přestála během let mnohé změny sestavy: Pierce byl v podstatě jediným konstantním členem souboru, nicméně jeho zdravotní problémy, způsobené značně extrémním přístupem ke konzumaci dog a alkoholu, často způsobovaly kolaps činnosti Gun Clubu.

01080441.jpeg

Debut Fire of Love (1981) má dodnes pověst jejich nejvitálnějšího opusu, za zmínku stojí nicméně i následující Miami (1982) a Las Vegas Story (1984) se zřejmě nejklasičtějším songem Walking with The Beast. Piercova sólová kariéra čítá velmi přístupnou a melodickou nahrávku Wildweed (1985) a Ramblin´Jeffrey Lee, na níž se opiáty zvolna destruovaný zpěvák a kytarista znamenitě vypořádal s bluesovou klasikou (coververze Howlin´Wolfa, Skipa Jamese a dalších).

Ačkoli se po dalších albech In Exile (1992) a Lucky Jim (1994) v první polovině 90. let zdálo, že Jeffrey Lee Pierce and The Gun Club jsou stále ještě živoucí entitou, Piercův život ukončilo 31. března 1996 krvácení do mozku. V pouhých sedmatřiceti letech tak z mapy americké hudby vymizel mimořádně kreativní člověk, který mj. po svém návratu z Asie a nedlouho před svým skonem horoval pro nový styl, jemuž přezdíval "Rapanese": Piercovým posledním patentem tak měla být kombinace rapu a jeho neumělé japonštiny.

01080456.jpeg

Jak vzpomíná jiný velký písničkář Mark Lanegan: "Nedlouho před jeho smrtí jsem Jeffreymu zavolal a ptal se ho, jestli je pravda, co říkají všichni včetně doktorů, že umírá. Odpověděl: To řikaj celej muj život." Jak výstižná vzpomínka na člověka, který vždycky kráčel s bestií po boku a ani nemohl jinak: Jeffrey Lee Pierce byl za každých okolností sám sobě zvířetem.

Spustit audio