Jiří Vejdělek: Na FAMU mě přijala zdrogovaná komise

4. březen 2014

Ženy v pokušení, Muži v naději, Roming, Účastníci zájezdu a nově Něžné vlny. Filmy Jiřího Vejdělka pokaždé velmi divácky úspěšné putují kinosály a v některých případech boří rekordy. Například snímek Ženy v pokušení může být prvním českým snímkem, jehož remake natočí zahraniční produkce.

Jiřího Vejdělka jsme se ptali na současný stav kinematografie, na budoucnost studentů FAMU, ale i na to, jak proběhl proces zakoupení práv a jak důležitý byl divácký úspěch. Zájem neměl jen producent filmu Králova řeč, ale i producenti z Francie, Ruska a Bollywoodu. Ačkoliv je Jiří Vejdělek rodák ze Šluknova, a divák by tak čekal, že jeho filmy budou společensky angažovanější, není tomu tak. Proč? „Problém toho pnutí mezi různými menšinami a většinou je relativně aktuální, ale dřív to tam takhle nebývalo,“ vysvětluje a dodává, že je celá situace ve Šluknově částečně přifouknuta mediálně.

Jiří Vejdělek je český scenárista a režisér, který patří mezi zástupce mladé generace. Narodil se ve Šluknově, v současnosti však žije v Praze, kde také vystudoval FAMU. V současnosti můžete v kinech zhlédnout jeho film Něžné vlny, dále pak připravuje s Markem Epsteinem film Krasosmutnění v koprodukci s Českou televizí.

autor: Šimon Holý
Spustit audio