Jirka Král: YouTube byl moje droga, psychiatr by se během natáčení hodil

11. září 2018

Jirka Král odešel z YouTube. Tahle zpráva rezonovala první školní den nejen v lavicích a o přestávkách na chodbě, ale i mezi dospělými. Osmadvacetiletý internetový tvůrce v pořadu Kompot Radia Wave hovoří o tom, že změna je těžká hlavně proto, že se jí bojíme, a proč pro něj YouTube byl jako droga.

Hodinový dokument Byl jsem Youtuber, kterým Král rozhodnutí víc než milionu odběratelů svého kanálu oznámil, se streamoval v neděli 2. září a zapnulo si ho skoro 50 tisíc přijímačů. „Chtěl jsem, aby se na něj rodiny dívaly společně, a konec prázdnin byla ideální doba,“ vysvětluje ex-youtuber v rozhovoru Českého rozhlasu. To se prý nakonec podařilo, protože reakce na poslední video přicházejí i od lidí, kteří jsou mnohem starší než ti, kteří jeho tvorbu běžně komentovali. V rozhovoru dál rozebírá, jak nejen jeho, ale i kolegy z branže překvapilo, že odezva publika nebyla zdaleka tak hrozná, jak si představovali. Sám Král si dokonce myslí, že ho další youtubeři budou následovat.

Cesta ke zlaté plaketě, kterou YouTube odměňuje tvůrce s milionem odběratelů, nebyla krátká a lemovaly ji skoro tři stovky originálních videí. Ještě před sedmi lety byl Jirka Král obyčejný kluk z Brna, který chodil do obyčejné práce. Pak se přihlásil do televizní reality show a u natáčení už zůstal – ale na internetu. Zjistil, že na YouTube se obejde bez režisérek, scenáristů, kameramanek i moderátorů a že si videi dokáže vybudovat vlastní komunitu nezávislou na tom, o kom píšou klasické noviny nebo co se vysílá v osm večer v televizi. Těmto médiím ostatně říká „mainstream“ a z YouTube odešel i proto, že se jim začíná podobat. V čem přesně a proč mu to vadí, uslyšíte v rozhovoru.

Bál se Jirka syndromu vyhoření, nebo je na YouTube prostě už příliš starý? Jak by měli rodiče prakticky filtrovat dětem YouTube obsah a jaké chování youtuberů Král odsuzuje? Bude se dál objevovat ve videích ostatních jako host? A smaže někdy svůj kanál úplně? Poslechněte si celý rozhovor v pořadu Kompot Radia Wave. 

Spustit audio