Johnny Jewel: Pravidla symetrie

19. leden 2012

Termín soundtrack k imaginárnímu filmu – svého času recenzentská floskule nejhrubšího zrna – nyní dostává díky projektu Symmetry trochu jiný, méně zavádějící rozměr.

Italo-diskoborec Johnny Jewel totiž na desce Themes for an Imaginary Film shromáždil své evokativní nahrávky z let 2008-2011, z nichž některé byly téměř jistě napsány pro Refnův stylový neo-noirový snímek Drive (viz úvod alba, v němž dominují zvuky palubní desky automobilu).

Dvouhodinový proud ambientních ploch s orchestrálními prvky, romantizujících melodií a syntezátorového bublání, rozprostřený na ploše sedmatřiceti tracků, lze vnímat minimálně dvěma rovnocennými způsoby: kromě soustředěného kontinuálního poslechu vcelku, který ovšem vede k mírnému vyčerpání, je legitimní využít (takřka výhradně instrumentální) album Themes for an Imaginary Film jako náladotvornou kulisu. Tahle hudba má totiž potenciál učinit i z domácího šůrování bezmála kinematografický zážitek.

Johnny Jewel – člen kolektivu Italians Do It Better, který sdružuje několik kapel sdílejících vášeň pro vintageové soundtracky a taneční analogový pop – tady (spolu s kolegy z formací Chromatics a Desire) potvrzuje svůj cit pro vytváření hudby plné mikroskopických příběhů. Autorův imaginární soundtrack je vzrušující i střízlivý zároveň, přičemž jeho velkou devizou zůstává pečlivá práce se strukturou: klidné pasáže se důvtipně kloubí s těmi rytmickými, v žádném ze dvou zvolených modů ale Jewel nesetrvává zbytečně dlouho – v tomto ohledu panuje na albu skutečná symetrie.

02533803.jpeg

Repetitivní motivy, jemné syntetické textury, záměrný a účelný primitivismus – i díky těmto atributům se lze v Jewelových organických zvukových krajinách tak rozkošnicky převalovat a ztrácet. Deska Themes for an Imaginary Film de facto úspěšně navazuje na tradici minimalistické hudby, kterou zde reprezentují jak experimentální koncepty Johna Cage, tak i strohé soundtracky Johna Carpentera; slyšet je tu Brian Eno i Angelo Badalamenti. V daném kontextu nemá valného významu spekulovat nad tím, jak by vypadal film Drive se soundtrackem od Symmetry – podstatnější je, že Jewell a spol. nás zvou na podnětnou dvouhodinou jízdu prostorem, v němž je spousta místa pro naši fantazii.

Spustit audio