„Jsem unavená a demotivovaná.“ Studenti a studentky po zmatku s maturitou čekají, kdy už to skončí

12. duben 2021

Budou úřední maturity. Nebudou úřední maturity. Žáci se vrátí do škol. Lavice zůstanou do konce školního roku až na výjimky prázdné. Poslední měsíce a týdny dostávali čeští studenti a studentky zmatené a protichůdné zprávy. Z letošních maturit se totiž stal politický boj. A uprostřed něj stojí náročným rokem online výuky unavení studenti.

Ani teď není jasné, jak to s maturitami bude. Podle ministra školství za hnutí ANO Roberta Plagy je podoba maturit definitivní, premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš stále opakuje, že jsou ve hře úřední maturity, tedy zrušení zkoušek a hodnocení na základě průměru z celého studia.

„Jsem v takové permanentní nejistotě. Zároveň jsem hodně demotivovaná, protože je pro mě čím dál náročnější studovat předměty, které nebudu potřebovat k maturitě,“ popisuje studentka závěrečného ročníku Gymnázia Šternberk Karolína Letochová. „Když to všechno zkombinuju, tak z toho plyne, že jsem ze školy dost unavená,“ říká.

Premiér Babiš navíc v březnu ve své relaci Čau lidi národu vzkázal, že maturita není při uplatnění na pracovním trhu až tak podstatná. „Zaměstnával jsem 35 tisíc lidí a nikdy jsem se na maturitu neptal,“ říká premiér ve videu.

To považuje za krátkozraké pedagog a odborník na vzdělávání z organizace EDUin Bob Kartous. „Z hlediska trendu, kdy se zvyšuje účast ve vysokoškolském vzdělávání, zcela přirozeně při dynamických změnách ve světě, ve kterém žijeme, je maturita podmínkou, kterou musíte při vstupu na vysokou školu splnit,“ oponuje.

Jak budou maturity nakonec vypadat? Proč těžký rok ještě více rozevřel sociální nůžky v naší společnosti? A co pozitivního přinesla pandemie do českého školství? Poslechněte si celý příspěvek Vítka Svobody.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.