Kabinet Múz: Alternativa ve středu Brna

14. únor 2013

Pokud v Brně narazíte na zajímavou akci, můžete si být téměř jistí, že se odehrává v prostoru klubu Kabinet Múz. Ten zanedlouho oslaví rok svého fungování – jaké byly začátky výjimečného prostoru a co se v něm plánuje do budoucna?

„Často tady bylo zavřeno, nikdo tady nebyl, ty lidi se kolem toho motali a měli velký zájem se do toho prostoru dostat, byl to velký sen spousty lidí, kteří si tady dovedli představit nějakou alternativní kulturu. Já jsem měl štěstí, že jsem na to telefonní číslo zavolal, a tím způsobem jsme se dostali k novému majiteli, který celou budovu koupil od banky. Najednou se ty podmínky změnily a měli jsme od něj od té doby samou vstřícnost,“ tak popisuje začátky brněnského klubu Kabinet Múz jeho hudební dramaturg Tomáš Kelar (a člen kapely MIDI LIDI), který byl u toho, když se v březnu loňského roku prostor po několikaleté přestávce opět změnil v místo, kde se setkává alternativní hudba a divadlo.

V Kabinetu Múz, který můžete najít v centru Brna v Sukově ulici, hraje divadlo důležitou roli. Kromě vlastního programu Kabinetu je možné navštívit i představení Divadla Feste, které je jako jedno z mála v České republice schopné dělat politicky angažované divadlo. I přes všechny ostatní aktivity, ke kterým kromě divadla patří třeba i pravidelný dopolední program pro děti, zůstává Kabinet Múz především hudebním klubem. O hudební program se převážně stará právě Tomáš Kelar.

„Celkem dobře se tady daří elektronické hudbě, zveme DJe z celého středoevropského prostoru, občas zavítá někdo i z Anglie nebo ze Spojených států, teď tady budeme mít dokonce i dva japonské projekty. Co se týče dalších žánrů, můžete tu slyšet zástupce indie scény, shoegaze, chillwave, svůj domov tady má i čistý punk nebo garážová hudba, takže ten rozsah je opravdu obrovský.“

02828097.jpeg

Když má Tomáš Kelar přirovnat Kabinet Múz k podobnému prostoru v Praze, uvádí vršovické café V lese. Pokud má ale najít srovnatelnou alternativu přímo v Brně, žádná jiná místa už se podle něj nenabízejí. „Všechny prostory, které odpovídají této velikosti, zvolily jinou trasu, ať už dramaturgicky, nebo obchodně. My se držíme dramaturgie, která je převážně pro mladé lidi, ale nemyslím si, že by to bylo něco, co by se vymykalo ostatním menším klubům. Nám se prostě nějakým způsobem daří sem ty alternativní lidi pozvat a uspokojit je programem.“

Slova hudebního dramaturga Tomáše Kelara o bohatém programu Kabinetu Múz si člověk nejlépe ověří návštěvou. V neděli 24. února v klubu zahraje legendární britská kapela druhé punkové vlny GBH, o tři dny dříve zase mladá česká skupina Wild Tides, která se pohybuje na hraně indie rocku a surf punku.

Z divadelní části programu Kabinetu Múz vyčnívá večer pojmenovaný Všichni Teigeho muži, během kterého herci novou formou storytellingu přiblíží zásadní postavy literárního hnutí zvaného poetismus. Jak žil Konstantin Biebl, Vítězslav Nezval nebo Karel Teige, se diváci dozvědí 18. února.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio