Kalle

3. červenec 2023

Sehrané manželské duo s ambientně čarovným zvukem. Jejich texty o mysteriózních krajích a dystopických výjevech se zaručeně vryjou pod kůži. „Pokud je David voda, tak Veronika je oheň,“ mluví o symbióze živlů kapely sami Kalle.

Táborské duo Kalle sbírá od vydání jejich dlouhohrajícího debutu Live from the Room (2014) jednu hudební cenu za druhou. Na kontě mají již tři ceny Anděl a dvakrát proměnili i nominace na cenách hudební kritiky Apollo. Hudba Veroniky a Davida Zemanových v sobě totiž už od samého začátku měla schopnost zahrát na ty nejniternější struny posluchačů. Tuto vlastnost si mimo Saffron Hills (2017) uchovali i na novém albu, třetí řadovka Under the Black Moss (2022) ale kapelu zastihuje v trochu odlišném rozpoložení, novým skladbám je blízká temnota. Ovšem nebyli by to Kalle, aby ji nedokázali prosvítit. Písně jako Over the Hill nebo Black Moss se zdají být čím dál tím hypnotičtější, srší z nich ale suverénní jistota, která se krom nahrávek v jejich případě promítá i na koncertní pódia.

Kalle

Hailing from the city of Tábor, Kalle have been collecting awards ever since their album debut Live from the Room (2014), having won three music academy Anděl awards and two Apollo critics’ awards. The music of David and Veronika Zeman seems to have the ability to aim right for the listeners’ hearts. Their third record Under the Black Moss (2022) finds Kalle in a much darker place than usual though, with only a few rays of light shining through. Songs like Over the Hill or Black Moss are utterly hypnotic and confident and these aspects translate seamlessly into their live sets.

autoři: Filip Černý , Matěj Dvořák , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.