Karel Roztočil: Z Čechů jsme udělali oběti

8. srpen 2013

Ironická iniciativa Čechy v ČR nechceme vznikla jako odpověď na reakce spojené s narozením paterčat. Na svém webu i facebooku operuje podobně vyhraněnou rétorikou, která je vlastní různým nenávistným výzvám. Pozvání do studia přijal jeden z iniciátorů hnutí Karel Roztočil.

„Typický Čech je definovaný karikaturou, kterou máme v ikoně – brouk Pytlík s ponožkami v sandálech, igelitovou taškou, všude byl, všechno zná a dělá zle.“ Reaguje Karel Roztočil na otázku, kdo jsou typičtí Češi, o nichž iniciativa Čechy v ČR nechceme, píše.

Pro formulování svých postojů využívá iniciativa stejně vyhraněný jazyk jako např. weby extremistů, Roztočil ale takový způsob obhajuje: „Ze zkušeností jsme zjistili, že forma komunikace racionální diskusí nefunguje, lidé, kteří trpí předsudky, nechtějí slyšet nic rozumného, na argumenty nereagují. Proto jsme se rozhodli jednat stejně jako oni, tedy udělat z nich oběti“. Ve vyostřené rétorice ale Roztočil a jeho kolektiv pokračovat nechce. „Námitku, že tímto způsobem komunikace můžeme nenávist přiživovat, je na místě. Uvědomujeme si, že pokud bychom tak pokračovali dál, ničemu bychom neprospěli. Už teď je to víc v rovině, že si děláme srandu.“

Kam se bude ubírat další směřování iniciativy Čechy v ČR nechceme a jakou roli podle Karla Roztočila hrají v otázce rostoucí nenávisti vůči různým etnikům a národnostem média? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se víc.

Spustit audio