Kateřina Prokešová-Sitařová: Pádlování v zimním Grand Canyonu

31. březen 2013

Casablanca o zimním splouvání řeky Colorado a krásách americké legendy Grand Canyon.

Řeka Colorado, protékající Grand Canyonem, je vodácká Mekka. Protože místní národní park ale stanovil přísné kvóty na množství lidí, které do neporušené přírody vpustí, musíte mít pořádnou dávku štěstí, abyste se do Grand Canyonu mohli na lodi podívat. O povolení ke vplutí se totiž losuje. Štěstí měla skupina kolem Matěje Zapletala a Kateřiny Prokešové-Sitařové. Tahle žena je profesionální tlumočnice a vyznačuje se nejenom skvělými překlady z angličtiny a němčiny, ale také sytě růžovými vlasy a krutě bohatou zásobou outdoorových historek.

V cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave jste mohli slyšet nejenom o zimním splouvání Colorada v Grand Canyonu, ale třeba taky o pádlování v Čadu. Nenechte si to ujít, stálo to zato!

Podívejte se taky na fotky! Další najdete na webu fotografa Tomáše Mähringa foto-tom.cz.

Vodáci ujeli 280 mílí v 18 dnech, a to z Lees Ferry do Pearce Ferry na Lake Mead.
Jak říká Kateřina: „Vše, co si do kaňonu přivezeš, zase odvezeš, i popel z nalezeného naplaveného dřeva (smí se rozdělávat jen ve speciálních nádobách a jen v zimních měsících, tedy i v únoru, kdy jsme tam byli), jen moč smí být vylita do řeky. Drakonické předpisy na ochranu přírody se jeví na právní pohled úplně úchylné, když vjedeš do kaňonu a vidíš neposkvrněnou přírodu, najednou začnou dávat smysl a člověk je dodržuje automaticky.”
V zimě smí vjet do kaňonu jedna parta o max. 15 lidech denně, nesmí se jezdit na lodích s motory, takže dojem vodácké romantiky je dokonalý. Daň za to je jasná: teplota v noci hluboko pod bodem mrazu, pádlování občas ve sněžné bouři, i přes den fičí ledový vítr a umí být ve stínu zima pod nulou. Voda má stabilně 4, max. 6 stupňů celsia. Vodácky je Colorado hodnocené podle speciální stupnice obtížnosti 1-10, obtížnost tvoří hlavně velké vlny a válce. „Dlouhé úseky umí být řeka klidná jako Sázava z Týnce do Pikovic, pak se najednou sklopí do peřeje a je to hukot,” popisuje Colorado Kateřina.

02856389.jpeg

View Kateřina Prokešová-Sitařová: Pádlování v zimním Grand Canyonu in a larger map
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.