Katka Linhartová: Moje Ukrajina byla workcamp, Majdan, maršrutky a kletba

16. červen 2015

Prokletí v polorozbořeném kostele, veselou tlačenici v přeplněné maršrutce, cesty koňským spřežením k rybníku i Majdan zažila Kateřina Linhartová na Ukrajině. Práci, poznávání a cestování spojila díky workcampu.

Katka Linhartová chtěla jet původně během prázdnin po maturitě na workcamp na východní Ukrajinu. Už dřív byla na workcampu v Německu, ale „tentokrát si chtěla vyzkoušet něco jiného“. Jak sama říká, chtěla na vlastní oči vidět zemi, kterou znala z každodenního zpravodajství. Nakonec vzhledem k situaci na východě země navštívila naopak část Ukrajiny u západních hranic s Polskem.

Ve vesnici Vovkiv nedaleko od Lvova se podílela na různých činnostech, třeba na výstavbě dětského hřiště. Vyzkoušela si i místní kroj a se starostou se jako zástupce mezinárodní skupinky domlouvala česky. Počítala s limitovaným pohodlím, a tak ji nepřekvapily venkovské podmínky – společné spaní v upravené stodole nebo sprchování PET flaškou. Samotnou ves popisuje Katka jako velmi tradiční, zachovávající vzhled i tradice staré 300 let. Poslechněte si záznam vysílání a podívejte se taky na Facebook pořadu a na fotogalerii.

Jeden volný víkend Katka strávila na Podkarpatské Rusi, po skončení workcampu cestovala do Lvova a Kyjeva. „V každém městě, kam přijedu, navštívím univerzitu, hřbitov a kostel,“ říká. Udělala to tak třeba ve Skotsku, Německu, Turecku i na Ukrajině. Navštívila Majdan, ale jak sama říká, o politice se s lidmi bavila, jen když na to přišla sama řeč – ve vesnici, kde probíhal workcamp, málokdy. Kyjev označuje za jedno z nejkrásnějších měst, které kdy navštívila, za nejlepší zážitky ukrajinskou dopravu (maršrutkami) a kuchyni.

Jak si vybrat workcamp a jaké jsou podmínky

Do rozhovoru s Katkou v rámci cestovatelského a outdoorového magazínu Casablanca vstoupila taky Dagmar Fousková, ředitelka INEXu, sdružení dobrovolných aktivit, které workcampy nebo taky např. delší stáže GLEN zajišťuje. Podívejte se na nabídku workcampů na stránkách www.inexsda.cz a poslechněte si zážitky z některých GLENů ve starších vydáních Casablanky.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.