Když psát o žirafách, tak jedině aktuálně, říká šéfredaktor časopisu ABC Zdeněk Ležák

18. květen 2022

Ve středu 11. května zemřel ve dvaadevadesáti letech komiksový scénárista a spoluzakladatel časopisu ABC Vlastislav Toman. Mezi lety 1959 a 1991 magazín vedl v pozici šéfredaktora, v 90. letech musel odejít mimo jiné i kvůli své stranické příslušnosti. Ve studiu Radia Wave jsme přivítali aktuálního šéfredaktora Zdeňka Ležáka, který na Tomana zavzpomínal a řekl něco o tom, jak se cvičit v empatii a porozumění nejmladší generaci.

„Byl to člověk, který mi dával zpětnou vazbu snad ke každému číslu. Ábíčko bylo jeho vášní až do konce života, jeho žena mi říkala, že jeho poslední pohyb byl pro časopis položený na stolku,“ popisuje Ležák svůj vztah k Tomanovi i jeho celoživotní lásku k časopisu, který zakládal.

Nejinspirativnější byl prý v tom, jak dovedl držet krok s cílovou skupinou Ábíčka. „Zájem o svět měl hodně vrozený, sledoval technologické novinky až do pokročilého věku. Měl dokonce Facebook, kam psal svoje životní zážitky a komunikoval se svými fanoušky,“ říká šéfredaktor ABC.

Vědecko-technický magazín pro děti a mládež letos oslavil 65 let existence. Jak to, že se i na upadajícím mediálním trhu tištěných médií stále drží? „Pomáhá nám tradice, současní rodiče mají na ABC hezké vzpomínky, a tím spíš ho rádi pořídí i svým dětem. Taky to ale děláme poctivě. Magazíny pro děti jsou často Wikipedie na pokračování. Když my píšeme o žirafách, píšeme o nich, jen když vyjde aktuální výzkum,“ dodává Ležák.

Kdo jsou čtenáři ABC? A jak se Zdeněk Ležák orientuje v prostředí sociálních sítí? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.