Kelis navařila funkové pochoutky pro labužníky

8. duben 2014

Cesty hudebních kariér mohou být někdy zatraceně nevyzpytatelné. Koho by někdy napadlo, že americká popová zpěvačka Kelis někdy natočí album pro Ninja Tune v produkci Davida Siteka z TV On The Radio? Vidíte a stalo se – Food je její pocta sedmdesátkovému funku a soulu, kterou by jí její bývalý chlebodárce – velký label Universal – nejspíše nikdy natočit nenechal.

Více než o honění žánrových trendů (jako na poslední, výrazně taneční desce Flesh Tone) jde tady o navazování na tradice černé hudby, na nichž vyrostla. Kelis nedávno složila kuchařské zkoušky a chystá se vrhnout na trh vlastní řadu omáček, a na desce tak občas zpívá i o jídle (Jerk Ribs, Friday Fish Fry, Biscuits 'n Gravy), stejně důležité jsou ale vzpomínky na dětství a vztahy, kterými si prošla.

Harlemská zpěvačka Kelis má za sebou pozoruhodnou kariéru, během níž byla vždy o krok před zbytkem hudebního průmyslu. Debut Kaleidoscope z roku 1999 i následné výtečné Wanderland kompletně produkovali budoucí hitmakeři The Neptunes, Tasty s velkým hitem Milkshake ohlásilo vlnu dospělého R&B poloviny dekády a poslední album Flesh Tone předjalo úder taneční hudby do amerických žebříčků. Chystané dubstepové album, natáčené se Skreamem či Caspou, nakonec nikdy nedokončila, Kelis ale přinejmenším pomohlo najít cestu do náruče britské značky Ninja Tune. A Food je nakonec přesným opakem jejích experimentů s taneční hudbou.

V Evropě byla Kelis vždy o něco populárnější než za oceánem, a tak spojení s legendární nezávislou značkou dává smysl. Jinak je ale Food veskrze afroamerické album se šlapajícím funkovým bandem, obří dechovou sekcí a samozřejmě velkým soulovým hlasem. Že producent Dave Sitek miluje dechové party, se samozřejmě ví od časů TV On The Radio a na Food si jich užívá do sytosti. Hooch v sobě má něco z Jamese Browna, Cobbler je jako ženská verze soundtracku k Shaftovi. Po ní přijde odpočinek ve folkovém coveru Bless The Telephone z repertoáru britského písničkáře Labi Siffre, ale druhá půle desky nakládá jednu funkovou bombu vedle druhé.

03097196.jpeg

Na svém šestém studiovém albu potvrzuje Kelis, že je maximálně verzatilní zpěvačkou, která se umí přizpůsobit jakémukoliv stylu a zároveň zůstat sama sebou. Jedním dechem je ale potřeba dodat, že Food je přirozená pocta hudebním kořenům, k níž mohla vést cesta jedině přes vrcholy i pády jedné pěvecké kariéry. Kelis se netají tím, že se chce stát profesionální kuchařkou, byla by ale škoda, kdyby s pěveckou kariérou skončila úplně – na Food nám uvařila opravdu lahůdkově.

Hodnocení: 85 %
Kelis – Food (Ninja Tune)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.