Kladenský Daft Punk? Math rock pro narkoleptiky? Poslední novinky Startéru slyšel i dramaturg Pohody

25. březen 2019

A je to! Songy pište dál, ale pošlete nám je až v září. Startér 2018/2019 se pomalu chýlí ke svému závěru. Kdo dostal poslední šanci zabojovat v hitparádě neobjevených? A co na tracky říkal Matwe Kaščák, jeden z dramaturgů festivalu Pohoda?

Jmenuje se to Harmonies, ale o harmoniích to vlastně moc není, konstatoval s úsměvem Matwe na adresu první novinky. Poslalo ji duo ONE:AM, které se inspiruje u Daft Punk, ale i u Yes. Elektronický podklad ze synthových arpeggií a elektrické kytary zcela jasně ukazuje na duo Banglater & Homem-Christo, zato vokál řvoucí „Shut the fuck up and give me a break“ přišel bůhvíodkud. A vlastně máme pocit, že si dohromady s elektronikou moc nerozumí nebo na sebe jednoduše nereagují. Zpěv Patrika Veltruského zní až příliš přepjatě, nepatřičně a vlastně tak trochu „fake“. ONE:AM mají rádi jamy, které navíc každé pondělí streamují na sociálních sítích. Dejte jim šanci, tam se určitě nic neztratí v překladu!

Druhá novinka – o dost poklidnější záležitost. A přitom math rock! I když, k rocku má hradecké trio Tribe-J možná už trochu daleko, i přesto, že má tradiční složení bicí, basa, kytara. Skladba s názvem The Rebirth of a Field Mouse pochází z EP Animal Era a nakračuje tiše a lehce jako myška. Tohle je skladba pro vyznavače math rocku, kteří potřebují desku, při které půjde dobře spát. Song se nakonec rozuteče všemi směry, i tady se rozjedou arpeggia (podobně jako u první novinky), jenže tyhle spíš připomínají minimalistické skladatelství Philipa Glasse. Nebo Štěpána Raka! Tribe-J si celou pětiminutovou stopáž dávají pozor, aby Rebirth byl dynamický, ale nikdy neztratil ze zřetele tu malou, křehkou polní myš.

Které tracky se nejvíc líbily Matwe Kaščákovi? A kdo má tedy šanci ze Startéru postoupit až na festival Pohoda? Zapínejte Startér a hlasujte pro své favority! Už teď pomůžete rozhodnout, kteří 3 finalisté zahrají 6. 5. na Startér Showcase v café V lese.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.