Knihovna Komplex se probírá novými knihami o hudbě: Krautrocková bible o Can, nebo kronika grimeu?

29. květen 2018

Naši oblíbenou knižní rubriku jsme v Komplexu natáhli na celý díl, ve kterém jsme probírali aktuální knížky o hudbě. Nahlédli jsme do knižní biografie britského grimeu, do historie post-punkové kapely Gang of Four a naslouchali příběhům folkové zpěvačky Shirley Collins. Vypravili jsme se taky na Tago Mago s německou krautrockovou skupinou Can, která po ostrově pojmenovala svoji desku, protože se tu jeden z členů málem oběsil. A takových veselých historek je Komplex plný.

V době, kdy vás nová hudba bombarduje ze všech stran, jsou biografické knížky jedinečnou příležitostí na chvíli se zastavit a poslechnout si desku, která je 30 nebo 40 let stará. A první polovina letošního roku je opravdu úrodná. Právě vyšla biografie post-punkových Gang of Four z Leedsu, kteří byli výrazně politickou kapelou a na svém nejlepším albu Entertainment kritizovali senzacechtivé televizní zpravodajství i falešné touhy vytvářené masovou zábavou. Jejich příběh odvyprávěl britský hudební publicista Jim Dooly v knize Red Set: A History of Gang of Four, kde se zabývá mimo jiné také významem britských uměleckých škol pro post-punkovou scénu.

Hudební publicista Rob Young, který je přispěvatelem časopisu The Wire, dokončil knihu monumentálních rozměrů – u nakladatelství Faber právě vyšla šestisetstránková biografie Can s názvem All Gates Open, na níž se podílel jeden z členů slavné krautrockové skupiny Irmin Schmidt. Na obálce je grafika inspirovaná třetí deskou Can, kteří byli významnou kapelou poválečného Německa a dokázali využít na konci 60. let novou technologii syntezátorů s rockem a soudobými skladatelskými postupy. Album Tago Mago z roku 1971 odkazuje k ostrovu ve Středozemním moři nedaleko Ibizy, ze kterého je dnes letovisko pro milionáře, ale místo je zahalené mýty. Jaki Liebezeit z Can se tu pokusil o sebevraždu a s Tago Mago se pojí okultistické rituály Aleistra Crowleyho. Ideální místo na letní prázdniny. 

O čem bude kniha Paradise Riot, která vyjde norské písničkářce Jenny Hval na podzim u nakladatelství Verso Books? Jak se v britském grimeu odrážely proměny Londýna? Za co vděčí dvaaosmdesátiletá folková zpěvačka Shirley Collins svému příteli Davidu Tibetovi z Current 93 a co z jeho šatníku má nejraději? A proč je stejně důležité číst knížky o hudbě, jako hudbu poslouchat? Poslechněte si celý Komplex.

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio