Trapový anděl vs. cornwallský rarach. Kdo poslal nejlepší track z karantény?

14. duben 2020

Pokračuje vysílání Komplexu z karantény, opět více hudební a méně hudebně-kritické, tentokrát rovnoměrně rozložené mezi nová jména, virální hity, návraty veteránů nebo pokusy o ně. Tipli byste si, že o nejhezčí track celého dílu budou soutěžit The Strokes s Aphexem Twinem? Ale stejně vyhrál RMR. Nejspíš.

O maskovaném trapovém andělovi RMR už ve své rubrice Fenomem mluvil Karel Veselý, melancholický hitmaker v kukle a s bouchačkami je ostatně autorem asi nejvýraznějšího virálního hitu roku 2020. Teď k tracku Rascal přidal druhý singl a hned se přidal do naší nevypsané soutěže o nejlepší karanténní track posledních dnů. Skladba Dealer je na rozdíl od debutového singlu obtěžkaná i lahodným beatem a do ucha se zavrtává ještě o něco snadněji. Kdyby místo nás vysílal John Peel (a že by to bylo lepší vysílání!), možná by si neodpustil svůj oblíbený trik a pustil by tenhle track rovnou dvakrát. Nám to jednou stačilo. Zbytek zase doma.

Aphex Twin se narodil v Irsku a vyrostl v Cornwallu, od narození ale žije ve vlastním světě. Někomu může přijít jako relikt minulosti, někoho jiného zase nemusí bavit jeho specifický sound, který se poslední roky mění jenom málo. Ale pořád je to důležitá postava, a když se v karanténě rozhodne, že nasype pár nových tracků na svůj poloutajený soundcloudový účet, všichni je poslouchají. Aphex navíc tentokrát výjimečně pootevřel dvířka do svého soukromého života: jeden z tracků je totiž věnovaný jeho zesnulému otci.

Kolik písní z nové desky The Strokes jsme zvládli poslechnout a proč? A co nejlepší soundtrack k neexistujícímu blaxploatačnímu filmu z osmdesátek? Pusťte si celý Komplex!

Playlist:

01 Yves Tumor – Kerosene! (Warp Records, 2020)
02 Yves Tumor – Strawberry Privilege (Warp Records, 2020)
03 Yves Tumor – Medicine Burn (Warp Records, 2020)
04 Aphex Twin – qu1 (unreleased, 2020)
05 Aphex Twin – s8v1 [brooklyn] (unreleased, 2020)
06 Aphex Twin – prememory100N pt2 (unreleased, 2020)
07 RMR – Dealer (Warner Records, 2020)
08 The Strokes – Ode To The Mets (RCA Records, 2020)\
09 Jon Brooks – Fonn (Café Kaput, 2020)
10 Jon Brooks – A Lesson On Attachment (Café Kaput, 2020)
11 Vanishing Twin – Spice Level 7 (Fire Records, 2020)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Související