AK47 a slzy. Rascal je prvním virálním hudebním hitem roku 2020

9. březen 2020
Fenomem

Když na konci února začal internetem kolovat virální videoklip k písni Rascal, musel si každý divák při setkání s ním projít prvotním šokem. Zatímco na obrazovce mávají černí gangsteři v balaklavách a neprůstřelných vestách bouchačkami, do uší vám zní jímavá klavírní country balada o zlomeném srdci.

Chvíli si říkáte, že je to videomontáž, ale pak si všimnete, že slova skutečně sedí do pusy zpěvákovi s grillz na zubech. Pořád čekáte, že se spustí tvrdý trapový beat, který by víc seděl k obrázkům jak z průměrného rapového videa, ale nic takového se nestane. Píseň skončí a obvyklá první reakce je: „Co jsem to sakra viděl?“ A tak si to pustíte ještě jednou. A pak znovu a znovu. Nejspíš jsem nebyl sám, kdo tohle udělal. Žádný div, že za první týden klip posbíral skoro milion zhlédnutí.

Pod virálním hitem Rascal je podepsaný zpěvák RMR, o kterém víme jen to, že je mu třiadvacet a chce zatím zůstat v anonymitě. „Vyrostl jsem na trapu a country a tato píseň je interpretací toho, jak by měl znít nový žánr,“ prohlásil RMR pro časopis Fader, kterému se ho podařilo vypátrat. Dostali z něj ještě informaci, že píseň pochází z chystaného jarního EPčka Drug Dealing Is a Lost Art.

Mix trapu a country jsme tu vloni měli díky Old Town Road, virálnímu šlágru, který dokonce překonal rekord v počtu týdnů na čele amerického žebříčku. Jenže jestli chtěl Lil Nas X natočit parodický a trochu praštěný song, RMR zpívá o svém bolavém srdci se vší vážností a žalem. Ironická rovina Rascal tu je samozřejmě přítomná ve zmíněném videu, ale rozhodně nejde o žádný prvoplánový humor. Nakonec, proč by i drsní rappeři nemohli zpívat o svém zlomeném srdci?

Rascal je coververzí hitu populárního amerického country tria Rascal Flatts. Začíná několika vteřinami a capella nápěvem z písně These Days a pak se překlopí do minimalistické klavírní verze písně Bless the Broken Road. Tu v polovině devadesátých let poprvé natočili Nitty Gritty Dirt Band, ale skutečně populární se stala teprve díky zmíněným Rascal Flatts, kteří za ni v roce 2005 dokonce dostali Grammy.

Píseň se nedávno vrátila do oběhu díky soutěži American Idol, kde ji zazpíval jeden soutěžící. Tam ji nejspíš uslyšel zpěvák RMR. Jeho verze nicméně obsahuje trochu pozměněný text – country bardi by rozhodně nepoužili slova jako „bitches“ a „hoes“ nebo verše „Fuck the boys in blue / Fuck’em All“ a „fuck 12“, namířená proti policistům. RMRova píseň je ale vysvlečená z trochu pompézních aranží Rascal Flatts a má tak o něco blíže k blues, pořád však zachovává country harmonie. A hlavně je jiná, neobvyklá, a proto slaví úspěch.

Na YouTube se Rascal objevil 26. dubna a rychle se blížil prvnímu milionu zhlédnutí. Pak ale YouTube píseň na pár dní stáhla a zmizela i ze streamovacích služeb – šlo patrně o nevyjasněná autorská práva. Následně se zase na obě místa vrátila a virální šílenství mohlo pokračovat. Teď už milion překonala a míří k dalšímu. K popularitě přispívá i vlna reakčních videí na YouTube, na kterých fanoušci hip hopu nevěřícně poslouchají skladbu a pak se obyčejně rozbrečí. Těžko říct, kam až se RMR dostane a jestli zopakuje úspěch Old Town Road. Jisté je, že teď už tu máme první velký virální hit roku.

Poslechněte si Fenomem a zjistíte, která skladba má šanci stát se prvním obřím virálním hitem roku. Kde se vzala neobvyklá kombinace country a trapu, která by mohla být novou Old Town Road, a proč nad písní brečí hiphopoví youtubeři?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.