Poslední Komplex. Polská queer scéna, Black Lives Matter a post punk jako světonázor

30. září 2020

V historicky posledním vydání hudebně-kritického magazínu Komplex jsme se rozhodli dohnat pandemické novinky a zároveň se zaměřit na hudbu, která má společenský, politický a angažovaný přesah. Tedy takovou hudbu, kterou jsme se v Komplexu snažili mapovat už od prvního dílu v únoru 2018.

Neomarxistické Ekofeministické Antifašistické album. Název nového alba I Love 69 Popgejů, které vyšlo u labelu Korobushka Records (a z deseti růžových kazet už v tento moment zbývá jenom jedna!), naznačuje nejenom ideologické směřování ostravského projektu, ale i náplň celého posledního dílu Komplexu, jehož odvysíláním jsme se po dlouhých letech rozloučili s Radiem Wavem. Na tuhle rozlučku jsme vybrali tracky, které jakýmkoliv způsobem komentují žitou realitu dnešního světa.

Britské projekty Bob Vylan a No Home výbušným stylem glosují postbrexitovou společnost a rostoucí rasismus, experimentální superskupina Hen Ogledd na aktuální desce Free Humans zase zdůrazňuje důležitost komunitního života, pospolitosti a soudržnosti. Neříká to sice explicitním jazykem, o to výraznější je ale jejich sdělení.

Možná ještě o něco tíživější situace je momentálně v sousedním Polsku, které se pod vládou konzervativní strany Právo a spravedlnost postupně mění v baštu homofobie. Polští aktivisté, občané a samozřejmě i hudebníci se ale nehodlají smířit s vytvářením „zón bez LGBT“ ve městech a vesnicích a na situaci reagují nejenom protesty, ale i nekompromisními tracky.

Takové tvoří i kapela Siksa, jejíž queer hymna Proste Haslo je ideálním materiálem nejenom pro demonstrace, ale i pro každodenní dodání síly v boji proti homofobii a všem druhům nenávisti vůči menšinám.

Proč zrovna Gang Of Four nejlépe reprezentují všechno, co jsme v Komplexu vysílali? A co nás čeká na konci? Poslechněte si celý záznam historicky posledního Komplexu.

 

Playlist:

I Love 69 Popgejů – Always United Resist (Korobushka Records, 2020)
Bob Vylan – Lynch Your Leaders (self-released, 2019)
Hen Ogledd – Trouble (Domino Recording, 2020)
No Home – Drink! You’re One Of Us (Hungry And Undervalued, 2020)
Siksa – Proste Haslo (self-released, 2020)
Speaker Music – American Marxists Have Tended to Fall into the Trap of Thinking of the Negroes as Negroes, i​.​e. in Race Terms, When in Fact the Negroes Have Been and are Today the Most Oppressed and Submerged Sections of the Workers​.​.​. (self-released, 2020)
Gang Of Four – To Hell With Poverty (EMI, 1981)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.