Knihy o smrti na jednom místě

24. únor 2011

V Praze vyrostla před sedmi lety knihovna, která se specializuje pouze na knihy o smrti, umírání a paliativní péči. Jedná se o jedinou takto specializovanou knihovnu u nás. Vítán je zde každý čtenář, který se chce dozvědět víc nejen o medicínské, ale také duchovní stránce odchodu ze života.

Občanské sdružení Cesta domů si klade za cíl přispět ke zlepšení péče o umírající. V podtitulu Cesty domů stojí následující motto: Náš život je cesta, má začátek i konec. Když kráčíme životem, umíme být stateční a veselí. Když však na svět přicházíme a když z něj odcházíme, často tolik sil nemáme. Potřebujeme mít nablízku ty, kteří nám rozumějí.

K tomu, abychom lidem na konci jejich životní cesty porozuměli, abychom byli i sami lépe připraveni na vlastní odchod ze života, slouží i veřejná knihovna, kterou sdružení Cesta domů založilo v roce 2004. Knihovna nyní čítá 2 500 svazků, přičemž čtvrtinu tvoří zahraniční knihy.

Fond knihovny je tvořen knihami o důstojném umírání, o smrti jako takové, ale třeba také o smyslu naší existence. Můžete si zde půjčit i knížky, které vysvětlují smrt a umírání dětem. O tom, jak vypadá skladba knih, vám leccos napoví i několik namátkou vybraných názvů knih – například První dny s vážnou diagnózou, Zamyšlení nad medicínou, životem a světem nebo Fenomén stáří. Pokud do knihovny přijdete poprvé s tím, že byste se jen chtěli něco víc dozvědět o tématu umírání a smrti, nemusíte se bát, že byste ve fondu knihovny nějak tápali. Knihovnice Ludmila Nohýnková vám ráda se vším poradí.

02267672.png

Celkem má dnes knihovna registrovaných kolem dvou set čtenářů, což by se mohlo zdát málo, ale vzhledem k velikosti fondu knihovny je to celkem dost. Knihovna sdružení Cesta domů je jedinou knihovnou svého druhu v rámci celé ČR. Její fond je ale díky možnosti meziknihovních výpůjček k dispozici čtenářům a čtenářkám z celé republiky.

Pokud si chcete vybrat nějakého konkrétního autora nebo knihu, můžete využít i online katalog knihovny na webu knihovna.cestadomu.cz. Půjčovné knih je zdarma, platíte jen roční poplatek. Nové knihy nakupuje knihovna z grantů anebo pomáhají dárci. Na webu knihovny visí seznam knih, které by bylo dobré do fondu zakoupit, a kdokoli může knížku pro knihovnu zakoupit jako dar.

Spustit audio