Komiks Jeffa Lemirea Rváč je pocta drsňákům, kteří nepřežili. Jeho hokejista se ale probere včas

28. listopad 2019

Jestli je Jeff Lemire s určitostí v něčem špička, je to komiks. Jestli něco miluje, je to hokej. S oblibou říká, že jediným únikem před jeho profesí komiksového kreslíře a scenáristy je mu právě kanadský národní sport. O to víc možná překvapí, že když svou lásku k lednímu hokeji vytěží v práci, vždy ze sebe dostane to nejlepší.

Třiačtyřicetiletý Kanaďan Jeff Lemire patří mezi světovou komiksovou extraligu. Kromě práce pro korporátní giganty jako DC Comics a Marvel vytváří vlastní autorské tituly i společné projekty nezávislého komiksu. V češtině vyšlo od všeho trochu, ale zvlášť tento podzim nabízí lemireovskou žeň v podobě dvou stěžejních grafických románů. Nejprve se na pultech knihkupectví objevil jeho opus Essex County, který před lety zajistil, že mohl opustit noční dřinu ve fastfoodu a začít si vydělávat jen komiksem, a po několika týdnech jej následovalo album Rváč. Lemireův věhlas mimochodem potvrzuje kromě nepřeberného množství prestižních cen také skutečnost, že i na malém českém trhu o něj mají zájem hned tři nakladatelství.

Z komiksu Rváč

Rváč je jeho zatím poslední autorská kniha, vyšla v roce 2017. Vrací se v ní ke kořenům, z nichž vyrostlo zmiňované Essex County i jeho prvotina Lost Dogs. Opět se rozhodl vplout do hlubin mužské psychiky odpadlíka. Tentokrát se stal hlavní postavou Derek Ouelette, vysloužilý hokejista, alkoholik a agresor.

Už někdy v roce 2013 Lemire avizoval, že chystá komiks, v němž se vrátí k hokeji. V té době měla celá NHL stále v živé paměti smrt trojice mladých hokejistů-bitkařů, kteří opustili led i svět během pouhých čtyř měsíců. Nejprve zemřel v květnu 2011 na kombinaci alkoholu a opiátů ani ne třicetiletý Derek Boogaard, jen tři měsíce po něm spáchal sebevraždu sedmadvacetiletý Rick Rypien, který měl diagnostikovanou klinickou depresi, a tragickou sérii zakončil sebevraždou pětatřicetiletý Wade Belak. Smrt drsňáků prožívala doslova celá Kanada, takže by bylo s podivem, kdyby se jí Lemire nezačal vážně zaobírat. Je totiž nejen skalním fanouškem torontských Maple Leafs, ale také všestranným útočníkem v amatérské kanadské hokejové lize umělců, spisovatelů a muzikantů Flying Burritos.

Z komiksu Rváč

Tragický konec trojice mladých hokejistů v něm především oživil otázky po smyslu jepičího sportovního života. Pro mnoho mladých mužů se totiž profesionální sport stává snem, ze kterého se už nikdy neprobudí, ale zůstávají v doživotním zajetí závislostí, neventilované agrese a celkové frustrace. Přesně takový je i jeho Derek, jehož hokejová kariéra skončila po brutálním zákroku na soupeře a teď se denně opíjí v jediném baru svého rodného maloměsta. Než se do města vrátí jeho sestra Beth, bere Derek svou agresivitu jako něco daného. Zdědil ji po otci, vybuchuje v podstatě denně, a kdyby ji neměl, těžko by hrál za Rangers. Z aktivní hry přešel přímo do pasivity, z níž ho probere až Beth, která změní jeho pohled na věc. Utíká před násilnickým přítelem, navíc je těhotná, a Derekovi dochází, že aby byl užitečným hráčem v poli, musí tentokrát nechat pěsti svěšené.

Na rozdíl od mnohovrstevnatého Essex County skóruje ve Rváčovi Lemire přímo a bez složitých kombinací. Žádné dějové odbočky, mozaikovitost, zámlky a náznaky. Tady koukáme spíš na blockbuster než na festivalový film, který si postupně buduje kult. To ale neznamená, že je to komiks horší. Spolu s Essex County naopak tvoří křídla útoku, kterým si Lemire podmaní čtenářovu duši.

Jak se dá vytvořit skvělý sportovní komiks a proč Jeffa Lemirea oslovilo téma toxické agrese? Poslechněte si recenzi Kateřiny Čopjakové na komiks Rváč.

Jeff Lemire: Rváč, přeložila Alexandra Niklíčková, 272 stran, Comics Centrum (2019)

autor: Kateřina Čopjaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.