Komiks Zero je slibný začátek. Zatím ale světem netřese

8. prosinec 2014

Ve Spojených státech žijící komiksový scenárista Aleš Kot je na obálce svého komiksu Zero označený za Čecha, kterému se podařilo dobýt americký komiksový svět. Vzhledem k tomu, že v současné době vydává sérii Secret Avengers pro Marvel a pracoval i pro DC, jedná se rozhodně o výjimečný úspěch.

Pro kontext je ale důležité si uvědomit, že Kot napsal svůj první komiks až po přestěhování do Spojených států v roce 2009, a není tedy možné jej spojovat s českým komiksovým prostředím. Nejenom že s ním není propojený personálně, odkazu střední Evropy se vyhýbá i svou estetikou.

Čtěte také

Důkazem toho je právě série Zero, jejíž první díl vyšel za oceánem v loňském roce a kterou jako první Kotův komiks v českém překladu vydává nakladatelství Crew. První kniha nazvaná Krize v sobě spojuje pětici sešitů, o které se podělilo pět různých kreslířů. Jednotící prvek nacházíme v osobě tajného agenta jménem Edward Zero, který je od útlého věku vychováván pro jediný úkol – zachránit svět. Klasický narativ ale Kot samozřejmě výrazně moduluje a už od první strany je jasné, že nic nepůjde tak snadno.

Zero se v průběhu pěti kapitol, které jsou vesměs zasazeny do blízké budoucnosti, dostává do míst, kde zuří největší ohniska sporů – projdeme tedy Pásmo Gazy v roce 2018, Severní Irsko zmítané náboženskými nepokoji, Anglii nebo Brazílii. To všechno samozřejmě zabalené do antihrdinského diskurzu, kterému nechybí vyhořelé charaktery a věčná diskuse o hranicích morálky, které je možné donekonečna posouvat.

03268249.jpeg

Podobně jako některé mainstreamové špionážní příběhy je navíc i Zero okořeněný špetkou sci-fi motivů, v tomto případě teleportem, jehož vizuální zpracování patří k nejsilnějším momentům komiksu. Co Zero trochu vyřazuje z řady běžných příběhů, jsou četné popkulturní odkazy – jedna z kapitol je uvozená citátem z knihy Cormaca McCarthyho, postavy mají jména jako Ginsberg Nova nebo Zizek, některé výtvarné motivy zase připomínají scény z videoherní série The Elder Scrolls. Snaha zasadit Zero do popkulturního kontextu možná někdy působí trochu strojeně, po přečtení několika rozhovorů s Kotem je ale jasné, že zuřivé propojování všeho se vším je cílená strategie.

V případě Zero nemá smysl hořekovat nad roztříštěností příběhu, který se snaží načrtnout až příliš mnoho motivů zároveň – první česká kniha je totiž jenom úvodem do série, která by v budoucnu měla čítat desítky sešitů. Berme ji tedy zatím jenom jako upozornění na to, že se ve Spojených státech formuje zajímavý scenárista – na okamžik, kdy opravdu výrazně promluví do komiksového kánonu, si ještě budeme muset počkat. I začátky ale někdy stojí za to.

Aleš Kot – Zero (Crew, 2014)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio