Komplex listuje „písničkovými“ dopisy Jense Lekmana a Anniky Norlin

15. leden 2019

Jelikož stále čekáme na velký release roku 2019, ohlédli jsme se po lehce zapadlých nahrávkách z loňska. Komplex stál tentokrát mezi dobrem a zlem, dávkovali jsme darkwave, EBM a metal a ředili optimistickými písněmi o životě.

„Šel jsem do knihovny, abych si udělal rešerše na korespondenci mezi spisovateli – a byl jsem ohromený, jak moc musí být člověk mrtvý a považovaný za génia, aby byly jeho dopisy publikovány. To je smutné,“ popisoval pozadí písničkového projektu Correspondence švédský písničkář Lekman. S hudebnicí a novinářkou Annikou Norlin si po internetu vyměňoval jednu píseň měsíčně, směli používat nejčastěji jen akustickou kytaru, aby produkce neodváděla pozornost od obsahu. Poslouchat sbírku písní Correspondence je jako číst někomu osobní deník: dvojice vzpomíná na středoškolské trapasy i nepříjemné zážitky z plovárny a mezi řečí komentuje hlavní témata roku 2018, jako uprchlickou krizi nebo klimatickou změnu.

Od všedních mikrodetailů umí oba písničkáři lehce skočit k většímu měřítku. Jako v písni On the Edge of Time, kdy Jens Lekman vypráví o setkání s Norlin na göteborském vlakovém nádraží, o svých problémech s ekzémem a následně cituje sci-fi spisovatelku Ursulu K. Le Guin: „Jakékoliv lidské síle se dá vzdorovat, a současný stav může člověk změnit.“ Lekman naráží v písni i na fakt, že současná popkultura je kvůli politické situaci výrazně dystopická – a volání po utopii za takového stavu může působit naivně. V Komplexu ale utopii, imaginaci a optimismus podporujeme, stejně jako silně doporučujeme poslechnout si výjimečnou kolekci Correspondence.

Kromě optimistických písní jsme si pouštěli prog-black metal Krallice, probrali se reedicemi Chrise Cartera z Throbbing Gristle a zavzpomínali na Trish Keenan z Broadcast. Poslechněte si Komplex!

Playlist:

Krallice – Church (self-released, 2019)
Jens Lekman – Who Really Needs Who (self-released, 2018)
Annika Norlin – Showering in Public (self-released, 2018)
Chris Carter – Soho... 3am (Mute Records, 2018)
Chris Carter – Moonlight (Mute Records, 2018)
V0nt – Out Distance (Rope or Guillotine, 2019)
Broadcast – Winter Now (Warp Records, 2006)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio