Komplex o nových Sunn O))): Album Life Metal, to je chrám

24. duben 2019

Americká kapela Sunn O))) v 90. letech vymyslela vlastní žánr drone metal a důsledně budovaných (a mantricky opakovaných) kytarových riffů se drží dodnes. Stvrzením jejich hudební cesty, která leckdy vybočila do free jazzu nebo vážné hudby, je jejich aktuální, monumentální deska Life Metal. Společně s naším hostem Karlem Veselým jsme se mimo jiné shodli, že Sunn O))) mají taky sympatický smysl pro humor. A to ceníme.

Jistá nadsázka Sunn O))) je patrná už od prvních minut, kdy ve skladbě Between Sleipnir’s Breaths slyšíme funět osminohého koně Sleipnira, kterého osedlával podle severské mytologie bůh Ódin. V epickém, bezmála třináctiminutovém tracku zpívá něžným hlasem islandská skladatelka a multiinstrumentalistka Hildur Guðnadóttir. V ten okamžik si uvědomíte, že metalisté Sunn O))), často spojovaní s temnotou, mají stejně tak blízko ke světlu a naději – a ostatně Ódin byl spojován se štědrostí, moudrostí a léčením.

Sunn O))) v Divadle Archa

Sunn O))) a jejich aktuální deska Life Metal jsou balzámem na bolavou duši, místem k rozjímání a přemýšlení. Díky péči legendárního producenta Steva Albiniho je na albu více prostoru, zní tu méně efektů a není monoliticky stísňující jako některé předchozí nahrávky, kdy jste se při poslechu cítili jako vklínění mezi zemské desky. „Nahrávací session byla něco jako dárek k dvacetiletému výročí,“ řekl spoluzakladatel Gregg Anderson pro stanici NPR. „Víš co, zvládli jsme to, jsme stále naživu, hrajeme spolu a baví nás to, tak to pojďme oslavit.“ S Komplexem zvedáme číše a droníme se Sunn O))) – a těšíme se na druhý dárek, v podobě desky Pyroclasts, kterou kapela vydá na podzim.

Je skutečně Stop Making Sense nejlepší koncertní film všech dob? Jak si stojí v porovnání s grandiózním Homecoming od Beyoncé a má smysl něco takového vůbec srovnávat? Pusťte si Komplex a faxujte nám vaše připomínky.

Playlist:

Lizzo  Tempo feat. Missy Elliot (Atlantic/Nice Life, 2019)
Lizzo  Excatly How I Feel feat. Gucci Mane (Atlantic/Nice Life, 2019)
Sunn o)))  Between Sleipnir´s Breaths (Southern Lord, 2019)
Beyoncé  Drunk in Love (Columbia, 2019)
Beyoncé  Sorry (Columbia, 2019)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.