Kompot s Filipem Titlbachem: „Nebuďte otravní“, pijte vodu a další rady, jak přežít letní festivaly

25. červen 2018

Do vysílání jsme pozvali festivalového „človíčka“, vymetače vedlejších stageí a taky redaktora Radia Wave Filipa Titlbacha a společně sestavili desatero, se kterým letní akce zaručeně přežijete s co nejmenší újmou.

Nebudeme si ale nic nalhávat – letní festivaly nejsou pro všechny. Riziko, že budete spát mokří v promočeném stanu potom, co jste skoro nepřežili atak agorafobie v davu, ze kterého nešlo uniknout, ale kde vás hned několik dobráků polilo pivem, se na těchto akcích zvyšuje několikanásobně. Sesbírali jsme proto dobré rady, které vás ochrání od nejhorších průšvihů:

  1. Dodržujte pitný režim. A myslíme tím samozřejmě vodu. Ať neomdlíte jako Šimon.
  2. Jen amatér se dere do první řady. Už vás někdy málem ušlapal dav u pódia, ale naštěstí vás z něj vytáhli sekuriťáci? Čtrnáctiletou Hanku ano – na koncertě Oasis v roce 1998. Venku mrzlo, čekala na ni naštvaná matka, které musela říct, že ztratila nejen peněženku, ale taky úplně novou bundu, šálu a rukavice. Od té doby už se dopředu netlačí.
  3. Zabalte si pevnou obuv a hodně ponožek. Vyzrajete tak na nerovný terén, vlhkost i podupané nohy. Pokud si třeba na Colours of Ostrava druhé fusekle zapomenete, půjčte si je od Filipa Titlbacha, který si jich bere vždycky o trošku víc.
  4. Mějte po ruce program. K plánování máme každý vlastní přístup – Hanka si od něj (i) na festivalech dává dovolenou a nechává line-upy trošku náhodě, Šimon si dělá excelové tabulky, aby stihl všechno, co chce vidět. Na festival spolu nikdy nepojedou. Otrkaný Filip radí zlatou střední cestu, a to mít oficiální program vždycky v kapse.
  5. Pláštěnka. Naprostá nutnost v době letních bouřek. Slouží dobře i jako ochranný štít proti zvláštnímu druhu lidí, kteří na festivalech hází pivo za sebe (Proč? PROČ?).
  6. Nasaďte sobě i svým dětem sluchátka. Chraňte si uši, ať nejste hluší. A pokud s sebou na festival berete děti, ochranná sluchátka jsou absolutní muss!
  7. Rozložte si peníze na více míst. Schovejte si nějakou hotovost třeba do ponožky nebo do podprsenky, ať nečumíte jako puci, až ztratíte peněženku a nebudete se mít, jak dostat domů.
  8. Seznamujte se, ale obezřetně a ohleduplně. Naberte si v areálu dostatek kondomů zadarmo (ten stánek tam někde určitě bude), a potom je, prosím, i použijte. Nenechávejte si od cizích kupovat drinky a neházejte sami nikomu nic do pití. Nepředbíhejte ve frontách. Prostě nebuďte otravní.
  9. Nepodceňujte ubytování. Pro starší paní i pány (kdokoliv nad 24 let) Hanka jednoznačně doporučuje investovat do vlastního pokoje se snídaní. Dobijete si mobil i vlastní introvertní baterky. Můžete tam potom nechat přespat Filipa Titlbacha.
  10. Vezměte si nabíječku. Mít funkční telefon prostě bodne. Fakt jo.

Proč je nejdůležitější pravidlo ze všech nebýt otravný? Jak se liší hudební a filmové festivaly a kdo na ně jezdí? V čem je karlovarský filmový festival lepší než ten v Cannes? Proč už Hanka nejezdí nikam? Poslechněte si celý Kompot Radia Wave!

Spustit audio