Koncert písničkářky Tiny Vipers: zauzlený akustický minimal ze Seattlu

16. březen 2010

"Bylo mi dvacet, bydlela jsem v Oaklandu a neměla co na práci, tak jsem si brnkala na kytaru, která patřila spolubydlícímu. Bavilo mě to a pak jsem si to začala nahrávat na magneťák. A najednou z toho bylo skladeb tak akorát na malou desku", vzpomíná na své začátky písničkářka Jesy Fortino, která se v sobotu 20. března představí pražskému publiku.

Svoje první eponymní EP vydala v roce 2004 už pod svým nynějším pseudonymem Tiny Vipers; kvality tohoto minialba nadchly zástupce labelu Sub Pop natolik, že jí o tři roky později s radostí vydali dlouhohrající debut nazvaný Hands Across the Void.

Loňské druhé album Life on Earth, jež si produkovala sama, znamenalo odklon od popového písničkářství k abstraktnějším polohám. Upřednostnila zde analogovou techniku, nahrávala na jeden zátah a nabízí tak auditoriu své myšlenky v surovější, neuhlazené formě. Z klasické songwriterky se Tiny Vipers vypracovala v distingovanou a výraznou umělkyni, která snese srovnání např. s Joannou Newsom, Cat Power nebo akustičtějšími polohami Bat for Lashes.



Jejím trademarkem jsou minimalistické melodie, zahrané ovšem komplikovaným, záměrně matoucím způsobem, což je patrně důsledek toho, že Jesy Fortino je pyšný autodidakt. Z repetitivních, zapletených struktur prosakuje melancholie a smutek, který ještě umocňují lehce záhadné texty a autorčin hluboký vokál.

Tiny Vipers rovněž neskrývá svou vášeň pro improvizaci, díky níž se vlastně naučila vše, co je pro její sound podstatné: tento fakt vynikne zejména u živých vystoupení, během nichž Fortino umocňuje neuchopitelnost své muziky tím, že kompozice prokládá instrumentálními pasážemi. Předkládá tak svým fanouškům hudbu, u níž přestává být jisté, zda byla předem napsána v notách nebo jestli je výhradně dílem okamžiku.

01109961.jpeg

Snivá, potemnělá a hloubavá tvorba této písničkářky dostane prostor 20. března v pražském klubu Final. Nechme se překvapit, zda její dar vytvořit specifickou intimní atmosféru zapůsobí i na české publikum.

Spustit audio