Krásné BIO v české módě

4. leden 2013

Rakovinotvorné látky a chemikálie, které při rozpadu narušující funkci hormonů. Takové složení byste asi na etiketě svého trička číst nechtěli. Podle Greenpeace se ale v loňském roce nacházely v oblečení od 20 velkých světových značek, jako Zara, H&M nebo Marks and Spencer.

Na seznamu je i česká firma Blažek. Když to takhle vypadá u renomovaných labelů, jak to asi může být u menších firem a nebo asijských stánků? Realita je taková, že je zdravé a zodpovědné přemýšlet o tom, co si kupujeme. A to nejenom u jídla, u kterého se už BIO postupně ujímá, ale i u oblečení. A upřímně, nechcete v dnešní době hospodářské recese spíš než nadnárodní řetězec podpořit domácí českou produkci?

Když se řekne bio oblečení, představí si většina lidí něco na způsob hippies a new age. Málokdo ví, že v Česku vzniká elegantní a vkusná bio móda, kterou navrhují mladé české návrhářky. Budete nejspíš také překvapení tím, že si jejich originální, praktické a zdravotně a ekologicky nezávadné modely můžete finančně dovolit. Jde přitom o designérky, které se prezentovaly na prestižních událostech jako Designblok nebo Prague Fashion Weekend. Ve dvou případech jde o čistě dámskou módu, v jednom o unisex kolekci.

Ženská, elegantní a poetická je móda Natálie Steklové. Návrhářka, která už několik let působí v českých médiích jako úspěšná stylistka, pracuje s thajským hedvábím, second handovou kůží, organickou bavlnou, bambusem a recyklovanými materiály. Ráda kombinuje potisky a kresby, nechává se ovlivnit exotickými kulturami, přírodou nebo filmy. Její modely mají velmi ženské linie a přehlídka její aktuální kolekce patřila k těm nejlepším show Prague Fashion Weekend 2012. Propaguje tzv. "pomalou módu", která se nepodřizuje módním diktátům a sezónám. Jejím cílem není chrlit jednosezónní oblečení, model od Natálie Steklové má nadčasovou ambici.

02799705.jpeg

Unisex kolekce Reset od Kristýny Javůrkové je pro všechny, kteří chtějí začít zčista nanovo. Věnuje se kouskům, které jsou nejblíže lidskému tělu, základnímu spodnímu prádlu, které se přímo dotýká naší kůže. Od něj pak pokračuje k tričkům, jednoduchým šatům, sukním a šortkám. Vše je ušité z organické bavlny, která má svojí přirozenou krémově béžovou barvu. Střihy jsou svěží, jednoduché a dobře padnoucí a oblečení je navíc velmi příjemné na dotek. Organická bavlna je vypěstovaná bez pesticidů a dalších chemikálií, které se jinak běžně používají na velkých plantážích. Díky tomu je nejen zdravější, ale také trvanlivější. Na Designbloku byla kolekce Reset prezentovaná i s ekologicky šetrnými mýdly, ve kterých ji můžete bez problémů prát. Nic vám ale samozřejmě nebrání normálně jí strčit do pračky, jak jste zvyklí. I v tomhle případě už ale i běžné drogerie umožňují nákup ekologicky šetrných pracích prášků a aviváží. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že fungují stejně dobře jako ty ostatní.

Zuzana Sedmidubská, která vystupuje pod značkou 7dub, se kromě ekologického materiálu zaměřila i na úsporný střih. Aby minimalizovala odpad, tedy odstřižky nepoužitého materiálu, rozhodla se látku nastříhat na pruhy a využít ji díky tomu beze zbytku. Dámská bio oděvní kolekce s příznačným názvem STRIPES je modelovaná z jednoduchých střihových forem. Pruhy v ní obtáčejí lidské tělo a oděv tak vzniká podle nezvyklých zákonitostí. Inspiraci k tomuto přístupu návrhářka hledala ve 20. letech minulého století, zejména v odkazu slavné designérky Madeilene Vionnet. Velikým inspiračním zdrojem byly také lidové kroje. Barevnost kolekce je ve světlých, krémových, béžových tónech, doplněna olivově zelenou a oranžovou. Použitá je Bio bavlna barvená bylinami, bio / mírumilovné hedvábí, pleteniny z bio bavlny a plyš vyráběný z PET lahví.

02799741.jpeg

Pokud byste se o biomateriálech chtěli dozvědět víc, můžete zamířit třeba na web firmy AMWA Organic, která se věnuje osvětě a distribuci těchto materiálů u nás. Jestli vás zaujaly informace o jedech v módě od světových značek, podívejte se na web Greenpeace a hledejte heslo detox. Pokud se teď nad tématem bio módy alespoň na chvíli zamyslíte, budu mít radost, že jsem nepracovala zbytečně. A doufám, že vám brzy budu moci představit i nějakou kvalitní, originální a českou autorskou módu pro muže.

Spustit audio