Krátce, rychle a hlasitě. Skiplife servírují extrémní podobu punku v krátkých sonických explozích

10. březen 2021

Přelom 80. a 90. let přinesl mnoho změn a ty se dotýkaly i hardcoru a punku. V návaznosti na rychlý a nekompromisní sound, který definovaly už okolo roku 1984 kapely jako Siege nebo Septic Death, vznikl na přelomu dekády styl nazvaný power violence. Už z jeho názvu je jasné, že u něj nešlo o klasickou práci se strukturou songů nebo snad dokonce melodií. Jeho účelem bylo přetavit vnitřní vztek a frustraci co nejautentičtěji do extrémně krátkých skladeb.

V tomto ohledu už samozřejmě nějakou dobu excelovaly grindcore kapely, jako například Napalm Death, ale zatímco grindcore se celkově stále více posouval k metalu, power violence explodoval přímo v srdci hardcore-punkové scény. Jeho sound definovaly na začátku 90. let především spolky ze západního pobřeží, jako třeba Crossed Out, Despise You, Lack of Interest nebo Infest. A právě na tradici posledně dvou jmenovaných navazují i Skiplife, v současné době zřejmě jediná skutečně pravověrná power violence kapela u nás.

V té se sešly tři výrazné osobnosti české hc/punk scény, a to Radek (jinak též Decultivate, Flowers for Whores), Ondra (Lycantrophy) a Aleš (Gospel of the Future, Repelent SS), s tím, že jejich jedinou ambicí je hrát poctivý a čistokrevný power violence. To se také záhy stalo a ve studiu jsme tak měli možnost probrat nejen to, jak se dali kluci přesně dohromady, ale i okolnosti vzniku nahrávek a samozřejmě i jejich hudební vkus.

Co se vše může stát, když se náhodou s někým potkáte na festivalu v backstagei nebo když se vám v kapele sejdou dva excelentní bubeníci, kteří ale chtějí oba zpívat, vám prozradí Modeláři.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.