Někdy stačí jedna píseň. Patrick Shiroishi v novém singlu padl do vřelého objetí s Emmou Ruth Rundle

25. duben 2024

Patrick Shiroishi je v Los Angeles usazený hudebník s japonskými kořeny. Nejblíže měl vždy k saxofonu, ale nikdy se neomezoval jen na tento nástroj, stejně jako mu nebyly cizí spolupráce napříč hudebními žánry. Hudbu nahrával s Xiu Xiu, Claire Rousay i Chelsea Wolfe a teď u labelu Sub Pop vydal singl, na jehož první straně najdeme pokojnou skladbu, kterou doprovází recitativ temné písničkářky Emmy Ruth Rundle. A je to konejšivé setkání.

Lehce konejšivější než na minulých deskách se mohou na první dojem zdát i Metz. I oni vydávají pod Sub Pop Records, čímž jen podtrhují široké stylové rozpětí tohoto labelu. Narozdíl od atmosférického saxofonu stojí Metz primárně na hlučném punkovém základě, byť je stále více infikován popovými a indie nápěvy. Ve výsledku ale musíte být pořád ve střehu, protože deska Up on Gravity Hill je emočně zrádnější, než se může zdát. 

Pokud jde o vyšponované emoce, jen málo kapel je dokáže vhánět do tak burcujících emočních spirál jako japonská kapela MONO. Jejich desky vždy kroužily kolem fatalistických témat jako je naděje tváří v tvář katastrofě, a nejinak tomu bude i na nadcházejícím albu Oath, které v červnu vyjde na Pelagic Records. Tohle je hudba, která se nás snaží přerůst, emocionální vlnobití, jež se nebojí opravdu velkých vln.

Rocket Recordings představují kapelu Obey Cobra, která by se báječně vyjímala v kulisách Twin Peaks. A Viktor s Banánem se rozplývají nad tzv. new wave of japanese hard core. Kdo ji reprezentuje? Dozvíte se v Modelářích.

Spustit audio