Kreaton hledá 4 x 4 producenty/ky

21. září 2015

Zúčastněte se soutěže 4 x 4. 16 nových talentů vyberou spolu s Mary C Martin Tvrdý, Nineteez, Karaoke Tundra, NobodyListen a Radimo.

Už DJ Shadow, DJ Krush nebo J Dilla a RZA dokázali, že hiphopové beaty mohou stát samy o sobě a nemusí být pouhými podklady neboli instrumentálkami. Hiphopový beatmaking má dost dlouhou historii, jednotlivé etapy byly vždy ovlivněny dostupnými nástroji, samplery, drum machines a dnes počítači a midi controllery.

Ale práce producentů rozhodně není jen o čtyřčtvrťovém rytmu, stříhání, lepení a následném spouštění. Je tu celá řada producentů ovlivněných hip hopem, kteří se pouští do daleko zajímavějších zvukových i rytmických experimentů a jejichž tvorba bývá propracovanou kompozicí. Dříve se spíše okrajovému žánru instrumentálního experimentálního hip hopu říkalo „Leftfield“, dnes se pole rozrostlo na celou scénu beatmakerů se svými nezávislými labely. Poslední Scénu s Mary C o inovativních beatmakerech si poslechněte zde.

4 X 4 KREATON BEATSPředchozí výzvou Kreaton Universum, ze které vznikla kompilace, jsme chtěli oslavit tradiční techniku samplování, nyní se chceme dostat dál, ukázat další způsoby tvorby, popularizovat beatmaking a představit nové talenty české scény. Tentokrát budeme hledat 4 x 4 producenty.

Od října bude tedy Kreaton spouštět novou rubriku, ve které se vybraní producenti představí. Výsledných 16 producentů bude mít prostor ON AIR na Scéně s Mary C, bude mít profil na webu Kreatonu a jejich track se dostane na kompilaci. Připravujeme také klubový showcase.

03313244_0.jpeg

Svou hudbu můžete ve formě webových odkazů posílat do 9. listopadu na maryc@seznam.cz. Finalisty vybere porota složená z producentů, které ze Scény s Mary C a Kreatonu dobře znáte:

NineteezTento jihočeský beatmaker s námi na výzvě 4 x 4 úzce spolupracuje, společně s ním jsme se ji rozhodli spustit. On sám je odborníkem nejen na samplery a boom bap. Na svém posledním projektu Escapist, který vyšel na Humble Grooves, se pouští dál. V nedávné době také založil facebookovou stránku skupiny Akai MPC – Czech Community, kde vám určitě poradí, jak si MPC opravit.

Karaoke TundraJeho beaty představují zásadní zlom na lokální rapové scéně. Spolupracoval s Peťo Tázokem, Bonusem, ReSeTem nebo Santiagem. Vydával například pod labelem Mad-Hop a minulý rok si založil vlastní label MEDVEDIE, který představuje živelné elektronické experimenty.

Martin TvrdýZakládající člen Kreatonu, producent a rapper známý jako Bonus se v současné době soustředí na experimentální elektronickou tvorbu. Kromě křížení hip hopu a folku se zabýval minimalistickou improvizovanou elektronikou pod pseudonymem Karel Mojžíš i jemnými organickými beaty. Stojí za produkcí projektu Tvrdý/Havelka a je výrazným představitelem české DIY scény.

03107696.jpeg

NobodyListenNobodyListen je DJ, ale také velmi talentovaný producent. Na party ho můžete slyšet hrát především trap a se zpěvákem Václavem Roučkem tvoří projekt VR/Nobody. Před nedávnem společně vydali první ucelenou desku, která přináší na českou hiphopovou scénu současné emotivní R’n’B.

RadimoKapelník Livě Bandu Prago Union je známý i fanouškům české elektronické scény díky spolupráci se Štěpánem Tůmou a jeho Liquid Harmony. Minulý rok vydal album s britskou zpěvačkou Madame Pepper a vede Livě Band ve spolupráci s mnoha místními rappery i zahraničními hvězdami, jako je například Diamond D.

Celou výzvu spouštíme také proto, že na konci listopadu poprvé pořádáme hudebně-vzdělávací akci Kreaton Music Ports ve spolupráci s Goethe-Institutem, která bude otevřena nejen mladým producentům, kteří chtějí získat nové zkušenosti, dovednosti a kontakty. Více se dozvíte v dalším blogu.

autor: Mary C
Spustit audio