Která facka zabíjí?

15. říjen 2010

Hostem Odpolední session byl soudní znalec v oboru kriminalistiky se specializací na forenzní biomechaniku prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc.!

Jiří Straus se nedávno zapsal do dějin kriminalistiky tím, že na základě pokusů dokázal, že s pachatele lze rozpoznat (aniž bychom viděli jeho obličej) podle charakteristické chůze.

Forenzní (soudní) biomechanika je kriminalistický obor, zahrnující řadu metod určování pachatele podle zřejmých i nepatrných stop zanechaných na místě činu. Nejčastěji se forenzní biomechanika využívá při studiu chůze a běhu, dále při analýze pádů lidského těla z výšky, při posuzování síly úderů pachatele do hlavy oběti, ale i při analýze rukopisu, otisků rukou a při posuzování pohmožděnin na těle oběti, zda byl útok veden cíleně, či v sebeobraně.


Prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc., (*1954) vystudoval matematiku a tělocvik na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK v Praze. V současné době pracuje na katedře kriminalistiky Policejní akademie ČR v Praze, specializuje se na kriminalistickou techniku, kriminalistické expertízy, soudní inženýrství a ve vědecké oblasti je orientován na forenzní biomechaniku.

Mluvili jsme o vyřešení 18 let staré vraždy, o tom, že česká kriminalistika patří mezi světovou špičku, o tom, že fackou se totiž dá zlomit i kost, příp. i zabít. A jak se dělají pokusy na toto téma.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio