„Kulturní instituce nepočítají s lidmi s handicapem,“ říkají autoři instalace Společný smysl

25. leden 2019

Až do 29. 1. můžete v prostoru DUP 39 navštívit performativní instalaci Společný smysl. Performance autorů Jindřišky Křivánkové a Aleše Čermáka je primárně komponována pro nevidomé a zrakově handicapované publikum, je ale určena i všem ostatním, kteří si třeba chtějí vyzkoušet zážitek ze zvuku a pohybu jinak, než jsou zvyklí.

Jindřiška je autorkou námětu a také choreografie, inspirací jí bylo představení v Londýně, které bylo pro nevidomé diváky. Návštěvníci tam dostali sluchátka, do kterých jim někdo popisuje, co se děje na jevišti. Společný smysl se ale ubírá jiným směrem, autoři a performeři spoléhají na tanec a zvukovou stopu, kterou vytváří. Pracujeme hodně i s energií. Věřím, že když se tělo dostane do určitého varu, je ta změna znatelná, lze cítit, co tělo vytváří v prostoru,pokračuje Jindřiška.

Za zvuku složité mozaiky ruchů, hlasů a pohybu jsou nevidomí i ostatní návštěvníci přítomni na jevišti. Těm, kdo vidí, nabídnou autoři klapky na oči, aby si mohli vyzkoušet nový zážitek. Je to vlastně vzrušující. Člověk má pocit, že by se měl podívat, ale při premiéře si klapky nikdo nesundal, vysvětluje Aleš, který je autorem textu instalace. Do příběhu jsem zasadil ženskou postavu – vypravěčku. Vytvořil jsem také analogii sněhové vločky jako něčeho, co je jiné, křehké a během krátké chvilky se rozpadne, říká Aleš a pokračuje na téma inkluze. Zvykli jsme si věnovat pozornost jen jednomu typu lidského organismu. Lidské bytí je potřeba nekategorizovat, vnímat ho jako jeden prvek, jako součást pestré mozaiky, tvrdí autor textu.

Pozornost diverzifikovanému publiku věnovala ve své práci na výstavě Ceny Jindřicha Chalupeckého například Alžběta Bačíková. Aktuálně také ve Studiu Hrdinů reprízují představení Molyneuxova otázka, to konfrontuje vizuálnost a haptičnost s performancí v naprosto ztemnělém prostoru. Divácké zacílení inscenace tak nenásleduje trendy v uměleckém provozu, ale podle slov tvůrců reaguje na určitou společenskou potřebu.

Spolupracují autoři Společného smyslu s institucemi, které sdružují lidi se zrakovým handicapem, a jaký zaznamenali ohlas od nevidomých návštěvníků?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.