Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

12. únor 2009

V pořadu Factory Radia Wave vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl jejímž tvůrcem byl tento týden Robert Candra.

Erykah Badu 1. února porodila dceru jménem Mars Merkaba. Průběžně přitom stihla o vývoji situace informovat fanoušky prostřednictvím internetové služby Twitter. Její partner a otec dítěte, rapper Jay Electronica dokonce aktuálně updateoval blog mezi kontrakcemi. "Vidím hlavu plnou vlasů," oznámil v přímém přenosu. Gratulujeme.

00808726.jpeg

Je to k nevíře, ale noisové legendy Sonic Youth se už zase zaprodávají. Poté, co vydali bestofku u Starbucks, se na internetu se objevila zpráva, že basistka a zpěvačka Kim Gordon, která navrhuje i oblečení, bude prodávat svou kolekci výhradně přes známou síť obchodů Urban Outfitters. Jak řekla v rozhovoru pro The New York Times: "Chybí tu oblečení pro cool mámy." Já nemám, co bych k tomu dodal.

3. února uplynulo 50 let od smrti rock´n´rollového pionýra Buddy Hollyho. Zemřel spolu s Ritchie Valensem a J. P. Richardsonem při havárii jeho malého letadla v Iowě. Přestože Hollymu bylo jenom 22 let, stihl se nesmazatelně zapsat do historie moderní hudby a ovlivnit generace dalších muzikantů.

Ani další zpráva není úplně veselá. Média oznámila, že 4. února zemřel 62letý Lux Interior, zpěvák legendárních The Cramps. Ti byli v sedmdesátých letech přímo v centru rané punkové scény kolem CBGB´s, spolu s Ramones, Patti Smith nebo Television. Příčinou smrti byla údajně srdeční choroba.

Slovenský label Slnko Records oslaví tento týden své osmé narozeniny. Vydavatelství má pod křídly 14 koní a na kontě 29 vydaných alb. Jen houšť, bratia!

9. února v Los Angeles proběhlo každoroční udílení cen Grammy. V moři obvyklé komerce a průměrnosti nás může potěšit například vítězství Radiohead v kategorii Nejlepší alternativní album za In Rainbows nebo třeba ocenění The Mars Volta za Nejlepší rockové vystoupení. Zbytek nechme zbytkem.

00753711.jpeg

Média přinesla zprávu, že neteř Usámy Bin Ládina, modelka a zpěvačka Wafah Dufour, se chystá spolupracovat s atlantskými Black Lips. Podle kytaristy Colea Alexandera už kontaktovala jejich manažera. "Je to pro nás čest, Wafah je naše fanynka a má hudební ambice," řekl doslova. Prý taky doufá, že společná nahrávka se donese až k uším nejhledanějšího teroristy světa. Black Lips evidentně nestačila polízanice, kterou si navařili nedávno na turné v Indii.

Knírač Jesse Hughes, frontman Eagles of Death Metal, v rozhovoru pro rádio vysvětloval, proč Axl Rose vykopnul jeho kapelu z postu předskokana na turné Guns´n´Roses v roce 2006. Rose z pódia verbálně napadnul Eagles, poté co se jim dostalo od publika vlažné odezvy, a dokonce je rádobyvtipně překřtil na Pidgeons of Shit Metal. Hughes v rozhlase zasmečoval zpátky tvrzením, že je těžké rozhýbat publikum, když v aréně pro 25 000 lidí sedí 5 000 dětí, které ještě nebyly na světě, když vyšlo Appetite for Destruction. A dodal, že Axl Rose ho stejně nemá rád jen proto, že je kamarád Davea Grohla, který pomohl poslat Rosea a podobné mastodonty do říše hudebního zapomnění. Ať už je pravda jakákoli, zábavní Eagles of Death Metal zahrají v Praze v pátek 13. března, jako předkapela se podruhé v Čechách představí The Black Box Revelation.

00839237.jpeg

A na závěr je tu opravdu kuriózní čerstvá zprávička. Třiadvacetiletý student střední lesnické školy Jan Brtník zvítězil na mistrovství Evropy ve vábení jelenů. Osmičlennou porotu prý okouzlil svým řevem jelena v říji. Je už třetím evropským šampiónem z Česka.

autor: Robert Candra
Spustit audio