Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

20. březen 2009

V pořadu Factory Radia Wave, který nahradil upadající pojem hitparády, vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl, jejíž obsah najdete také na našem webu.

Kytarista Yeah Yeah Yeahs Nick Zinner byl prý donucen při nahrávání jen několik dní starého releasu kapely s názvem It´s Blitz! prakticky opustit svůj hlavní nástroj. Podle jeho vyjádření pro média ho k tomu přiměli spoluhráči a producent alba David Sitek. Zinner prý ale proti šestistrunnému embargu příliš neprotestoval. Na kytarových partech si taky u téhle desky příliš nepošmáknete.

00839345.jpeg

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELÝ PŘÍSPĚVEK!

Média oznámila, že frontman norských deathmetalistů Burzum Varg Vikernes, známý jako Count Grishnackh, by měl být letos propuštěn z vězení. Odseděl si šestnáct let za vraždu kytaristy kapely Mayhem a na svědomí má i vypálení tří kostelů. Podle deníku Guardian byla jeho žádost o podmínečné propuštění už jednou zamítnuta. Po případném opuštění věznice by se Vikernes musel hlásit každé dva týdny probačnímu úředníkovi. Prý se chce s rodinou přestěhovat na malou farmu a dodal, že s extrémní pravicí už nemá nic společného.

Zdá se, že Breeders, kteří za devatenáct let své existence vydali pouhá čtyři alba (i když dobrá), vstoupili do nové éry produktivity. Po loňském Mountain Battles se na nás 21. dubna vyřítí nové EP Fate to Fatal. Ačkoliv mají podepsáno u 4AD, vydávají si Breeders tohle minialbum sami. Jedna ze čtyř písní by měla být živě nahraná coververze Boba Marleyho, v jiné hostuje Mark Lanegan. A zajímavost navrch: obal navrhl autor loga pro jeden z Obamových zákonů. Ano, i zákony mají v zemi neomezených možností svá loga.

00884724.jpeg

Necelý rok po vydání svého eponymního debutu se ze studia opět hlásí Vivian Girls. Jsou prý uprostřed nahrávání druhé desky, která by pod zatím nezveřejněným názvem měla vyjít v září.

Do třetice všeho nového je na spadnutí i LP debut Dead Weather - nového projektu Jacka Whitea z White Stripes a Raconteurs. Ponese název Horehound a vyloupne se v červnu. Zajímavé je třeba to, že White tentokrát v Dead Weather usedl za bicí; mikrofon obsluhuje Alison Mosshart z The Kills a sestavu doplňují Raconteuři Lawrence a Fertita na strunách. Kořeny spolupráce leží ve společném turné The Kills a Raconteurs, na kterém za nemocného White zaskakovala právě Mosshartová.

Trent Reznor v zájmu fanoušků ostře napadl praktiky spojené s druhotným prodejem lístků. Velké promotérské společnosti totiž přenechávají umělcům zdarma asi desetinu nejlepších míst na jejich koncerty pro vlastní potřeby. Ta jsou ale často s velkým ziskem prodávána dál fanouškům. Reznor svých deset procent lístků na turné Nine Inch Nails a Jane´s Addiction odmítá postoupit překupníkům a nechce je nechat obírat věrné fanoušky o velké sumy. Vstupenky nabízí přímo přes internet - a aby eliminoval možné kupčení, prodává se pouze omezený počet najednou a na vstupenkách je vždy uvedeno jméno, které musí odpovídat průkazu totožnosti při vstupu na koncert.

Deerhoof se spojili s komunitním serverem Indaba a nabízejí fanouškům možnost zablbnout si s písní Buck and Judy. Zveřejnili notové party i tabulatury ke skladbě, uploadovali taky jednotlivé nástrojové stopy, takže hračičkové můžou míchat, stříhat, vynechávat, vrstvit, nahrávat znovu a dokonce používat i skladby jiných hudebníků ze serveru Indaba, zkrátka remixovat, co hrdlo ráčí.

00797037.jpeg

U2 mají svou ulici. U příležitosti vydání jejich alba No Line On The Horizon starosta New Yorku Bloomberg dočasně, ale oficiálně přejmenoval Západní 53. ulici na U2 Way.

autor: Robert Candra
Spustit audio