Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

2. březen 2010

Další popkulturní okoukávání a otloukání zase přinese smetánku toho nejlepšího, co vyplavila šoubyznysová stoka. Tentokrát pro vás přehlídku všeho nečekaného, zábavného a bizarního s láskou a nadšením připravil Aleš Stuchlý.

Trojalbum Robyn Nevím, jestli jde o první výhonky nějakého nového trendu, nicméně poté, co nekonvenční americká písničkářka Joanna Newsom vydala své trojalbum Have One On Me, už je tu další ambiciózní hvězda současného alternativního popu, která má podobné úmysly. Přestože se švédská popová diva Robyn pohybuje na o poznání stravitelnějším poli nežli zmíněná víla s harfou, vyplatí se její chytlavou tvorbu sledovat. První z tří plánovaných alb má vyjít už na jaře, druhé v létě a třetí v zimě. Nové písně patří opět do kategorie tanečního popu a fanoušci se mohou těšit třeba na duet se Snoop Doggem None Of Dem, za jehož produkcí stojí Röyksopp a údajně zní jako song od Timbalanda (což už dneska není žádné velké doporučení). Z dalších interpretů Robyn oslovila Klase Ahlunda, Andrease Kleerupa, Dipla nebo Patrika Bergera (nikoli fotbalistu, nýbrž švédského kytaristu a producenta). Podrobnější informace si zpěvačka nechává prozatím pro sebe, nedočkavcům ale prozradila názvy některých další písniček: Don't F*cking Tell Me What To Do nebo Dance Hall Queen, od které si já osobně slibuju, že bude mít stejný nápěv jako slavný hit Dancing Queen od Abby. Jen aby.

Živý soundtrack Flying Lotuse Hudba Stevea Ellisona, známého pod pseudonymem Flying Lotus, v sobě má při vší abstrakci něco velmi filmového. Nepřekvapí proto, že tenhle invenční producent a DJ brzy zahraje živý soundtrack k avantgardnímu animáku. Konkrétně půjde o doprovod ke slavnému experimentálnímu snímku Harryho Smithe Heaven and Earth Magic z roku 1962. Má to svojí logiku: Smith nakládal s materiálem ve svých surrealistických filmech podobně jako Flying Lotus s beaty - jako alchymista. Akce proběhne 26. března v rámci filmového festivalu Ann Arbor ve státě Michigan, který se každý rok soustředí především na nezávislou tvorbu. Sluší se připomenout, že pro Lotuse bude jaro nabité: 3. května totiž vychází na labelu Warp jeho toužebně očekávaná novinka Cosmogramma.

00987912.jpeg

Line-up Colours of Ostrava Když jsem si dnes na zpravodajském serveru idnes.cz přečetl titulek "Colours vytáhli těžký kalibr", byl jsem vcelku napjatý, koho že tenhle vzývaný festival v létě přiveze. Když jsem se záhy dozvěděl, že hlavními hvězdami jsou (vedle reprízy ještě přijatelného Iggyho Popa a The Stooges) kapely Afro Celt Soundsystem a The Cranberries, trochu jsem znejistěl, jaký že to vlastně máme rok. Opravdu budou do budoucna headlinery Colours výhradně reuniony tuctových kytarových kapel? Ale abychom nebyli nespravedliví: vedle norských Jaga Jazzist se na Colours of Ostrava objeví v české premiéře třeba i výborná finská metalo-klezmerová úderka Alamaailman Vasarat (v překladu !Kladiva z pekel"). Takže Mene tekel!

01103923.jpeg

Závěrem jedná ostrá hipopová dentální historka par excellence. Hyperproduktivní raper, producent a autor nejprodávanější desky roku 2008 Lil' Wayne, má za sebou těžké týdny. Poté, co byl odsouzen k ročnímu žaláři za nelegální držení zbraní, které byly nalezeny v jeho koncertních autobusech v letech 2007 a 2008, se mu ještě ostře podlomilo zdraví. Jeho nástup do vězení byl totiž nečekaně odložen kvůli osmihodinové dentální proceduře, kterou musel Lil' Wayne podstoupit. Konkrétně šlo o čištění osmi (!) kanálků. To muselo být rajského plynu! Každopádně Lil' Wayne by měl do výkonu trestu nastoupit 2. března. Do té doby jenom koktejly a čokoládová zmrzlina. Orální tradice žije dál!

Spustit audio