Ladislav Sieger: Antarktida a survival. Nepodceňte to a je to bezpečné

7. říjen 2014

V 9 letech sám v zimě přešel Slovenské rudohoří. Koupal se v Antarktidě. Blizard na Aljašce mu odnesl rukavice. Do bundy si kvůli výzkumu instaloval teplotní čidla. Nejlepší izolační náplní spacáku jsou podle něj burisony. Poslechněte si rozhovor s fyzikem Ladislavem Siegerem.

Ladislav Sieger přednáší fyziku na ČVUT FEL v Praze (stejnou fakultu vystudoval) a profesionálně se zabývá výzkumem extrémních vlivů na člověka. Od roku 2010 se podílí na měření ozonu a UV záření v Antarktidě, které Češi provádějí na argentinské polární základně Marambio. Je autorem řady přístrojů pro průmysl i výzkum. Na svých cestách navštívil severní a jižní kraje (Aljaška, Antarktida) a pouště Severní Ameriky.

V Antarktidě se mi líbí. Líbí se mi všude

Ladislav Sieger v rozhovoru pro Casablancu mluví o tom, jak složité je pracovat v antarktických podmínkách a jak je i v průběhu antarktického léta někdy složité na základnu vůbec doletět. Už zažil i případ, že letadlo muselo ve větrné bouři stát se zapnutými motory proti větru, aby ho vichr neodfoukl.

Spolehněte se na jednoduchost. Nové technologie mohou být pro člověka v přírodě nebezpečné

03222196.jpeg

„To, co dělám, není typické, ale je to bezpečné,“ říká Ladislav Sieger o svých survivalových výzkumech. Tvrdí, že nemá rád riziko. Všechny věci pečlivě připravuje, aby neriskoval. Jak se vaří v termosce? Jak si vybrat spacák do mrazů? Jak si vyrobit filtr na vodu z PET flašky? Jsou nové materiály a smartphony pro člověka v přírodě přínosem? Poslechněte si záznam rozhovoru z cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.