Larvae: Dokonale čistý tvar

22. květen 2012

Projekt Larvae, jehož novinka Exit Strategy právě vyšla u berlínských Ad Noiseam, se posluchačům poprvé představuje jako one-man band. Producent Matthew Jeanes na svém čtvrtém albu opouští dosavadní jistoty a ukazuje svou zranitelnější tvář.

Na Larvae se mi vždycky líbilo, že se jedná o kapelu. Táhlá a temná elektronika tohoto projektu byla doplněna nemalou dávkou mazlavé rockové špíny a posluchač si mohl donekonečna klást otázku: Je to triphop? Dubstep? Post rock? Samozřejmě, od každého trochu, i když Matthew Jeanes své Larvy nakladl ještě předtím, než na druhé straně oceánu, v Británii, dubstepová horečka vůbec vypukla: klíčové slovo, které se v souvislosti s jeho projektem často používá, zní illbient.

Matthew Jeanes se přestěhoval z Georgie do Texasu – možná že to byl jeden z hlavních důvodů, proč nyní hraje sám. A sólo opravdu znamená sólo: na albu nejsou žádní hosté, zpěváci ani remixy. Jeanes svou hudbu zbavil všeho smetí i života na organické bázi. Z CD Exit Strategy sice slyšíme to, na co jsme zvyklí z předchozí trilogie larvích alb, ale v mnohem kompaktnější podobě. A chybí zde taková spousta vrstev zvuků a ruchů, že vlastně zbývá jen dokonale čistý tvar. Jako bychom v hroudě hlíny po pečlivém čištění štětečkem nalezli krásný a záhadný rituální předmět z kvalitního plastu.

02633190.jpeg

Jeanes si na albu patrně chtěl sáhnout hlouběji do nitra než dříve a dobrat se mnohem větší zvukové intimity než na předchozích albech – alespoň informace, které k desce vypustil vydavatel, by tomu nasvědčovaly – jeho album je ale v kontextu veškeré tvorby Larvae vlastně tím nejabstraktnějším. Krásně vykrouženou zvukovou arabeskou, jejíž symboly jsou ladné a lahodné, ale jejich význam zná jen tvůrce. To nám ale nemusí zkazit poslech.

Larvae – Exit Strategy (Ad Noiseam, 2012)



Spustit audio