Leden potřebuje disco a klubovky. Novinky v hitparádě klopýtají na parketu, ještě mají zimní spánek

4. leden 2022

Do první lednové hitparády neobjevených jsme vybrali dvě novinky, které by vás mohly alespoň trochu rozehřát. Jedna hraje na struny lehce dadaistického disca, druhá chce být trochu sofistikovanější a míří spíš k elektronice se stopami ambientu. Tak schválně – vlijí vám nové songy v soutěži energii do žil, nebo se při jejich poslechu jenom přetočíte na druhý bok a spíte dál?

Trio Merry Go Round tvoří tři nejlepší kamarádi z okolí Olomouce, dva producenti (Martin a Karel) a jeden zpěvák (Martin). S hudbou prý koketují nějakou dobu, ale ejhle, loni to začali brát vážně a rozhodli se s Merry Go Round udělat díru do světa.

Track Fall in May je první ochutnávka z jejich připravovaného EP a nám se (tedy i jinak hodně přísné porotě) jejich zvuk dost zamlouvá. Fall in May jako by navazovalo na elektronickou vlnu minulé dekády, jak ji reprezentovali třeba australští Flight Facilities, Němci Moderat / Apparat, nebo Češi Himalayan Dalai Lama.

Merry Go Round chtějí, stejně jako jejich předchůdci, na parket vrátit melancholii a citlivost. Nutno říct, že se jim to daří, ambientní synťáky tomu hodně pomáhají. Ještě by to chtělo dotáhnout skladatelsky, rozehrát tu náladu někam dál, stopáže je k tomu až až. 

Zaira je konžsko-kolumbijská zpěvačka, která na to disco jde trochu víc od podlahy. Výsledkem je song s roztomile vetchým kopákem a kulhavými klávesovými kily, který zachraňuje hlavně Zaiřino charisma. Na tenhle song ještě padá zimní ospalost, ale trochu za ní prosvítají reflektory danceflooru.

Co říkalte na Zairu a její disco z lyžárny? A jak se vám líbí ostatní soutěžní tracky? Hlasujte pro svého favorita na wave.cz/starter nebo pošlete vlastní pecku na starter@rozhlas.cz!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.