Lepší vyhořet než se stěhovat? Hra Unpacking je nostalgickým snem i simulátorem vybalování

21. leden 2022

Jarda, Šárka i Lukáš už se v životě někdy stěhovali. Dokonce vícekrát, ale přesto pro ně bylo překvapením, kolik her tenhle náročný životní moment tematizuje. Tentokrát si tak posvítili nejen na Unpacking, nezávislou pixelartovou jednohubku, jejíž náplň zcela odpovídá názvu.

Ukaž mi, co vybaluješ, a já ti řeknu, kdo jsi! Parafráze slavného přísloví Unpacking přesně vystihuje – hlavní postavu hráč či hráčka poznává prostřednictvím obsahu krabic, kterému hledá místo v novém pokoji, bytě nebo domě. Sbalené věci napovídají, kým je, co má ráda, co ji baví i jaké koníčky nebo hodnoty třeba opouští v průběhu let. Od deníčku, který je potřeba schovat na bezpečné, tajné místo v dětském pokoji, až po hůl, která naznačuje, že měl některý z obyvatel domu vážný úraz.

Minimalistické vyprávění se obejde téměř beze slov, a tak je místy třeba číst mezi řádky, respektive mezi sbalenými věcmi, které si protagonistka o pár let později bere do dalšího příbytku. Sbírky z cest se rozšiřují, některé předměty s sebou tahá spíš jen ze sentimentu, na oblíbených tričkách přibývají díry a přes samé magnetky a pohlednice už pomalu není vidět lednice.

Unpacking skvěle replikuje zkušenost kohokoliv, komu odchod od rodičů zahájil sérii přesunů z intrů a kolejí do podnájmů a spolubydlení. Jeho postavy vůbec nemusíte potkat, abyste je chápali a připadaly vám nápadně povědomé. Ať už si zrovna zabalí kartáčky na zuby do kuchyňské krabice, aby byly navrchu a snadno v dosahu, nebo vyhazují fotku se svým ex, která se do nového bytu přimotala omylem.

Jaké další hry o stěhování osazenstvo Questu doporučuje? Je zábavnější třídění a balení nebo vybalování? Poslechněte si celý díl Questu, abyste už nechtěli vyhořet a raději se stěhovali.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.